Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkan Waterfront engagerar ungdomarna

På Fagerstranden i Timrå har förberedelserna inför Folkan Waterfront varit i full gång under veckan. Nu tror arrangörerna på ännu en succé. "Vi har aldrig sålt så många förköpsbiljetter", säger Christina Thonman.

Annons

Under torsdagen påbörjades bygget av scenen.

Endagsfestivalen Folkan Waterfront startade för fyra år sedan när bandet Mando Diao skulle göra en folkparksturné med sitt Fröding-album.

– De ville hitta tio platser med ett gott värdskap och tyckte att vi på Söråkers folkets hus passade in, men vi hade ju ingen folkpark. Så då beslutade vi oss för att försöka skapa folkparkskänslan här på Fagerstranden, säger Christina Thonman på Söråkers Folkets Hus.

Totalt är det omkring 185 volontärer som hjälper till och bygger upp festivalområdet, och de flesta av dem är ungdomar.

– Vi vände oss till ungdomarna som sa ja direkt och det är fler och fler som vill vara med för varje år. Det är även flera ensamkommande som är med och hjälper till och det är värt så mycket. Det blir en sammansvetsad grupp, säger hon.

Jeremias Bringerud och Johannes Eriksson hjälps åt att sätta upp lampor över den blivande baren.

Förberedelserna har pågått länge och hittills har allt gått enligt planerna, något de inte är bortskämda med sedan tidigare.

– Fantastiskt nog har vi vuxit för varje år, ändå har vi haft en sådan otur hela tiden. När Mando Diao spelade regnade det. När Miss Li var med året efter var vi helt klara på fredagen men då kom det in en tromb som tog med sig halva festivalområdet. Förra året tänkte vi tredje gången gillt, men då började det regna och åska precis när vi öppnade kassorna.

Christina Thonman berättar att de nu har inställningen "på det fjärde ska det ske" och att de hoppas på att vädret håller i sig under lördagen.

– Det betyder ofantligt mycket för Timrå. Sist jag kollade hade vi 34 postnummer utanför Timrå kommun som hade köpt biljetter, det är fantastiskt kul!

Årets dragplåtser är Miriam Bryant och Christina Thonman berättar att förhoppningen i framtiden är att kunna utöka med fler lokala akter.

– Målet har alltid varit en två dagarsfestival, men vi känner ingen stress. Med de här motgångarna vi mött senaste åren får vi växa i den takt vi orkar med, säger hon.

Under torsdagen var det fortfarande tomt på festivalområdet, men arrangörerna räknar med omkring 4 000 besökare.

Mer läsning

Annons