Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt S-styre i Timrå

/
  • Socialdemokrater i väntan på resultatet. Kurt och Solveig Rosenholm till vänster och Ewa Lindstrand och Elisabeth Friberg till höger.
  • – Det här grejar vi Ewa! Partiveteranen Eva Berntzén uppmuntrar Ewa Lindstrand.

Socialdemokraterna fick 49,4 procent av rösterna.
Tillsammans med Vänsterpartiet får de klar majoritet.
– Lokalt känns det tryggt, vi har stärkt leden och arbetat hårt mot en välförtjänt majoritet, säger Ewa Lindstrand, kommunalråd.

Annons

Socialdemokraterna i Timrå hade hyrt en centralt belägen restaurang på söndagskvällen. Där hade partiet sin valvaka. Ett 60-tal partimedlemmar och sympatisörer hade bokat bord och fler cirkulerade under kvällen.

Stämningen var hög och fylld av tillförsikt. Den allmänna känslan var att S-majoriteten i Timrå fortsätter med god marginal.

– Jag tror aldrig att jag har varit så här nervös vid något val förut, men det känns som att våra lokala partiarbetare har gjort ett väldigt bra jobb, man har känt att det är allvar, säger Pernilla Eurenius, som egentligen dragit sig tillbaka från politiken men som deltagit aktivt i valarbetet.

Många i lokalen fastslog att det inte längre finns någon spricka i partiet. Snarare känner man sig stärkta nu när alla kvarvarande sossar tycks dra åt samma håll. Ewa Lindstrand har tidigare uttryckt att det uppmärksammade skolupproret och bildandet av Nätverk Timrå i slutänden ledde till något positivt ur demokratisk synpunkt. Lindstrand menar att väljarna nu får klarare besked utan tveksamheter från de olika partierna.

Ewa Lindstrand har aldrig känt att socialdemokraternas position varit hotad under valrörelsen. Enligt gårdagens tidiga prognoser var det oklart om partiet skulle få behålla sin majoritet i kommunfullmäktige.

– Hur det än går så har vi stärkt leden och arbetat hårt in i det sista. Det har aldrig tidigare knackats så mycket dörr och förts så många direkta samtal med medborgare som inför det här valet. Vi har verkligen gjort vad vi har kunnat, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand.

Partiet kan liksom tidigare stödja sig till vänster om man inte skulle få egen majoritet. Vänsterpartiet är en naturlig samarbetspartner för sossarna i Timrå.

Framgångarna för Sverigedemokraterna är något som oroar Socialdemokraterna:

– I Timrå kommer vi aldrig att samarbeta med ett främlingsfientligt parti, där är alla övriga partier i kommunen ense, fastslår Ewa Lindstrand.

Här är resultatet i Timrå:

Moderaterna 10,1%

Centerpartiet 6,0%

Folkpartiet 6,1%

Kristdemokraterna 2,2%

Socialdemokraterna 49,4%

Vänsterpartiet 6,5%

Miljöpartiet 3,2%

Sverigedemokraterna 9,1%

Feministiskt initiativ 0,1%

Nätverk Timrå 7,2%

Mer läsning

Annons