Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gigantisk dammsugare på järnvägsbron – ska fixa bättre komfort för tågresenärer

I helgen pågår banarbete på och invid järnvägsbron i Bergeforsen i Timrå. Med hjälp av en jättelik dammsugare tas gammalt makadam bort och en helt ny maskin lägger nytt.

Annons

TV-klippet: Se jättemaskinerna jobba.

Tågresenärer mellan Sundsvall och Härnösand får åka buss i helgen. Anledningen är ett banarbete vid järnvägsbron i Bergeforsen.

– Vi förbättrar spårläget. Det har varit lite problem ett tag att med att tågen gungar uppe på bron. Vi suger bort makadamet, byter lite slipers och kilar om så vi får rätt rälsförhöjning i kurvorna, säger arbetsledaren Mattias Oskarsson.

Till hjälp har de helt ny teknik. Längst fram jobbar en jättelik dammsugare suger upp makadamet som består av stora stenar. Bakom den går en radiostyrd bandtraktor som arbetar på vagnen som är fylld av makadam. Traktorn tar upp materialet och fraktar det till transportören som lägger ut det där det ska vara. Bandtraktorn,transportören och sugmaskinen radiostyrs med hjälp av joystick.

Från början gjordes jobbet med hjälp av spade. Sen kom grävmaskinen. Det var tidigare ett tidsödande och tungt jobb som nu görs av några man. Under helgen ska arbetet vara slutfört. På måndag kommer tågen att rulla igen som vanligt. Mattias Oskarsson hoppas att resenärerna ska känna skillnad.

– Gör vi det rätt så kommer det att gunga mindre. Det blir en komforthöjning för passagerarna.

Banarbete på och invid  järnvägsbron Bergeforsbron. En jättelik dammsugare suger upp gammalt makadam och en annan maskin lägger på nytt.

Med en helt ny maskin lägger Jonny Marklund ut nytt makadam.

Arbete på järnvägsbron, Bergeforsen.  Mattias Oskarsson Vr track arbetsledare.

Mer läsning