Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gott om björn i norra Timrå

/
  • Det har blivit allt vanligare med rapporter om björn intill byarna i Hässjö och Ljustorps församlingar.

Det tycks finns ovanligt gott om björn i skogarna i norra delen av Timrå kommun. Såväl jägare som icke jagande personer har rapporterat iakttagelser, främst av spår. Men i Hässjö fick en kvinna uppleva något av björnfrossa i helgen när hon såg en björn i närheten av sitt hem.

Annons
Det var i lördags, vid halv tiotiden, när jag tog en motionspromenad till vår postlåda som ligger 1,3 kilometer från vårt hus, berättar Maria Eliasson.
Hon hade familjens hund, en jaktvan gråhund, med sig som sällskap. På hemväg fick hon plötsligt se en björn ute på ett fält, som närmade sig en av de hästhagar familjen Eliasson har intill sin gård.
Jag blev väldigt rädd, tappade till och med hundkopplet och skrek. Sedan sprang jag så snabbt som möjligt hem och berättade för min man att jag just sett en björn.
Den hade i sin tur sett Maria och vände och lufsade bort.
Vi satte oss i bilen och åkte tillbaka i förhoppningen att få se björnen. Men den var borta. Vi gick till platsen där jag sett den och hunden fick upp vittring, men vi spårade den inte, berättar Maria.
Själv har jag många gånger varit orolig för att stöta på björn när man går i skogen, men alltid fått höra av Henrik, min man, att chansen är minimal att möta någon och att björnen i så fall förmodligen blir räddare än jag.

Vid Laxsjön
Ett jaktlag som jagar väster om Mjällån, vid Laxsjön och Skinnen har också upplevt mycket björn på markerna denna höst.
Men jag tror inte det påverkat älgstammen så mycket. Vi har hittat gott om spår efter björn men älgarna inom området tycks ha vant sig.
Det säger jaktledaren Karl Ove Lundgren, Tunbodarna.
Jaktlaget har inte heller noterat någon minskning av antalet älgar som kan antas bero på förekomst av björn.
Den söker sig till slaktplatser där vi skjutit, för att äta slaktrester, men däremot tror jag inte den tar levande djur i någon större omfattning, säger han.
Att älgstammen minskat beror snarare på en hårdare avskjutning, men det är väl en önskad utveckling ur skogsbnbrukssynpunkt.

Mer läsning

Annons