Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han kräver fler bostäder

Bygg fler bostäder i Timrå.
Det kräver Hyresgästföreningen.
– Byggandet måste komma i gång om orten ska kunna växa, säger utredaren Ali Qadiri.

Annons

I tisdags skrev ST om bostadsbristen i Timrå. Efter många krisår med tomma lägenheter har det vänt för det kommunala bostadsbolaget Timråbo. Nu är mer än 99 procent av Timråbos lägenheter uthyrda.

– Vi hade behövt fler lediga lägenheter. För de som söker bostad kan det vara svårt att hitta någonting i rätt storlek och område, sade Timråbos vd Lotta Björklund.

Nu lägger sig Hyresgästföreningen i debatten och kräver just det. Enligt föreningens utredare Ali Qadiri måste kommunen och Timråbo sätta i gång en egen nyproduktion av lägenheter. Bostadsbyggandet måste komma i gång igen efter åratal av stiltje.

– Politikerna vill att Timrås befolkning ska växa. Samtidigt finns det nästan inga tomma lägenheter. Man behöver inte vara en Einstein för att räkna ut att det inte går ihop, säger Ali Qadiri.

Föreningen har lämnat in en skriftlig fråga till nästa kommunfullmäktige och till den politiska ledningen där man kräver besked. Man vill veta vad kommunen ska göra rent konkret för att satsa på bostäder.

– Inflyttningen ökar till Sundsvallsområdet och det spiller över på Timrå eftersom Sundsvall inte heller har byggt bostäder på evigheter. Kranskommuner som Timrå kan växa men då gäller det att inte sitta still i båten utan att agera, säger Ali Qadiri.

Nybyggnation är dyrt men hyresgästföreningen menar att det går att lösa med smart upphandling, om kommunen ställer lite hårdare krav på byggföretagen.

– Politikerna har länge sagt att Timrå ska vara en tillväxtkommun men det går inte utan nya lägenheter. Nu är det dags för politikerna att visa att det inte bara var tomma ord.

Annons