Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappad, misshandlad och övergiven av samhället

/
  • Michael Larsson begär bara att få den hjälp han är berättigad till.
  • Det gör ont. Blodet på kudden kommer från jacket i huvudet som han tillfogades vid misshandeln.
  • Varken mat, vård eller bostad har sociala i Timrå ordnat åt Michael Larsson på fem månader.
  • Varken mat, vård eller bostad har sociala i Timrå ordnat åt Michael Larsson på fem månader.

Michael Larsson är gravt handikappad efter en svår mc-olycka. Förra veckan misshandlades han och hamnade på sjukhus. Men snabbt skickades han hem till sin husvagn, där han lever ensam och utan någon hjälp. Trots att han inte klarar sig själv.

Annons
Michael Larssons ben är förlamade, liksom en arm. Han är stomiopererad. Har haft två hjärnblödningar och lider av epilepsi. Hans rygg är trasig och bäckenet ett provisorium. Hans handikappnivå är graderad till 85 procent. Det han klarar är att hålla i en mugg, plocka saker med en lång klo och prata. I hans vårdutredningen står klart uttalat att han inte får vara ensam.
Men det har han varit länge.
Sedan den 12 juni bor han i husvagn på Anne-Christine Sjölanders tomt i Timrå. Det var menat som en tillfällig lösning. Fast kommunen ordnade aldrig någon lägenhet åt honom. Ännu märkligare var att han inte fick den hemtjänst fyra gånger om dagen som han beviljats. Och därmed ingen mat. Den sjuksköterska som ska se till honom har inte varit synlig överhuvudtaget.
Anne-Christine som själv är heltidssjuksskriven tvåbarnsmamma har hela den tiden vårdat honom dag och natt eftersom hon inte stått ut med att se honom i den fruktansvärda situationen. Givit medicin, bytt påsar, duschat honom, givit honom mat. Givetvis utan ersättning. Och hela tiden kämpat med sociala och vården om att han ska få den hjälp han är beviljad.
En permobil blev han lovad för fyra år sedan, den har han inte heller sett en skymt av.
Efter misshandeln var hela husvagnen blodig, de hade tryckt upp bordet mot Michael, sedan slitit ut honom så att stomipåsen ryckts loss, slagit honom i huvudet så att han fått ett stort sår.
Han fick åka ambulans till sjukhuset. Michael böjer fram huvudet och visar jacket. Armen som skadades. Han är upprörd och mycket olycklig.
I samband med misshandeln som skedde mitt i natten stals Michaels mediciner. Det rör sig om kraftiga smärtstillande preparat. Trots att läkarna vet att behovet finns och att han blivit bestulen på dem fick han inte ny medicin på sjukhuset utan bara några sömntabletter. Medicinen behöver han också mot sina kramper och epilepsianfall. De senaste dagarna har varit fyllda av smärta. Först i dag kan läkare skriva ut ny medicin.
Nu orkar inte Anne-Christine längre. Hennes man är också trött och besviken på samhällets bristande engagemang. De vet inte längre vad de ska göra för att ordna hjälp till Michael.
Jag ringde sociala tre gånger i slutet på veckan och de lovade ordna något i fredags men jag hörde ingenting. Socialjouren har jag ringt hur många gånger som helst utan att det givit något resultat, berättar Anne-Christine.
Nu har läkaren lovat att engagera sig för att Michael ska få den hjälp och vård han är berättigad till.
Men ändå tvivlar makarna Sjölander.

Mer läsning

Annons