Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här byggs ett nytt handelscentrum: "Kan bli ett område med butiker, restauranger och bostäder"

Området kring Vivsta skola kan bli ett nytt handelscentrum. Kommunen har stora planer för området som i framtiden kan bli ett nytt centrum med bostäder, butiker, restauranger, kontor och hotell.

Annons

Debatten om vad som ska hända med Vivsta skola på Södra Köpmangatan har pågått sedan den stängdes efter höstterminen 2014. Så sent som i mars förra året meddelade kommunen att den stora stenbyggnaden skulle rivas. Det var för dyrt att renovera det gamla slitna huset från förra sekelskiftet.

LÄS OCKSÅ: Vivsta skola ska rivas

Men sedan dess har flera nya förslag förts fram, och nu är det inte längre säkert att stenskolan ska rivas. Nu föreslår kommunen att hela kvarteret med omnejd ska bli ett nytt centrum- och handelsområde.

– Det kan bli ett område med butiker, restauranger och bostäder. Det är för tidigt att säga vad det blir i detalj. Detaljplanen är inte skräddarsydd utan det finns flera olika möjligheter, säger Klas Lundgren, chef för miljö- och byggförvaltningen.

Timrå kommun har ambitionen att på sikt också kunna klämma in kontor, serviceinrättningar fritidsaktiviteter eller till och med hotell i området. Det finns även planer på ett parkeringsdäck med cirka 120 parkeringsplatser – och nya bostäder.

– Lägenheter kommer att behövas till alla som kommer att arbeta med ombyggnaden av Östrandsfabriken, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S).

Ewa Lindstrand (S) ser gärna nya bostäder på det gamla skolområdet.

På platsen har man även sedan tidigare föreslagit uppförandet av nya byggnader. Det finns två alternativa förslag, ett innefattar ett antal byggnader på upp till 5 våningar, och ett andra förslag finns på ett ensamt tiovåningshus. Det senare alternativet skulle betyda att skolans äldre stenbyggnad rivs.

Timrås skattebetalare måste dock inte betala hela kalaset. Ewa Lindstrand avslöjar att det finns intressenter som vill köpa upp skolområdet för att exploatera det.

LÄS OCKSÅ: Förslaget: Bygg nytt tiovåningshus vid gamla Vivsta skola

Men innan någon av planerna blir verklighet måste detaljplanen för området ändras, och politiker och allmänhet ska också få en chans att komma med synpunkter.

Hela förslaget med planritningar och olika utredningar finns nu tillgängliga för allmänheten på biblioteket på Köpmangatan i centrum.

LÄS OCKSÅ: Moderaterna vill lägga ut skolan till försäljning

Så här ser ett av förslagen ut för Timrås nya centrumområde. Den gamla skolan behålls men byggs ut och kompletteras med en ny bostadsbyggnad på södra gården.

Mer läsning