Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening vill värna gamla dammar

/
  • Det är monumentala byggen minst sagt, dammarna i Åsjöbäcken i norra Hässjö. Den största är 100 meter lång av huggen sten och tre meter hög vid öppningarna för dammluckorna.(foto Lars-Göran Åhlund)

I mitten av 1800-talet byggdes ett par stora dammar vid utloppet av Åsjöarna i norra delen av Hässjö. De finns fortfarande kvar men få känner till dem. Det tänker Hässjö Hembygdsförening ändra på tillsammans med Skogsvårdsstyrelsens projekt för bevarande av kulturmiljöer i skog och mark.

Annons
Bengt Andersson i hembygdsföreningen har sökt och funnit en stor del av den tidiga historien kring dammarna.
Den övre dammen är 100 meter lång av huggen sten och den nedre är 30 meter. Höjden vid de två öppningarna för dammluckorna är tre meter, berättar han för ST.
Enligt Bengt Andersson försåg dämningarna två sågverk nedström med nödvändigt vatten. Det installerades också ett elkraftaggregat vid en av dammarna som var först i bygden att sälja ström till kunder i socknen.
Dammarna ägdes av bönderna i Bängling som också byggde kraftstationen. 1919 inträffade en så kraftig vårflod att mycket spolades bort. På 1950-talet var det en bonde som flottade timmer i Åsjöbäcken, men när det brötade sig vid en av dammarna sprängde han och vållade ytterligare skada, berättar Bengt Andersson.
Trots att dammarna ligger nära vägen är det få som haft någon kännedom om dem. Först på senare år när man gjort avverkningar i området har de blivit synliga. Hembygdsföreningen vill nu ha Skogsvårdsstyrelsens hjälp och välsignelse att dokumentera och utforska området bättre.
Det handlar om Hässjös tidigaste industrihistoria med anknytningar till välkända träpatroner som Karl Kempe och andra som var tidigt verksamma i Söråker.

Mer läsning

Annons