Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historiska vandringar i Ljustorp: "Bevarar vårt kulturarv"

Varje tisdag under sommaren är det gemensamma vandringar i skogarna kring Ljustorp. Ett projekt som startade för fem år sedan för att underhålla Ljustorps historiska stigar.

Annons

Sedan Elisabeth Nilsson var barn har hon tyckt om att vara i skogen och upptäcka nya stigar. För 35 år sedan flyttade hon till Ljustorp och började då leta efter de gamla stigarna som slingrar sig genom Ljustorps skogar.

– Jag hade stigarna i mitt huvud och jag kände att jag ville rädda dem genom att dokumentera vart de gick. Det var så projektet startade för fem år sedan, säger hon.

Tillsammans med Lena Liljemark drog Elisabeth Nilsson därför igång Ljustorpsvandringar. Elisabeth Nilsson representerar Naturskyddsföreningen i Timrå och Lena Liljemark Ljustorps sockenförening.

– Hembygdsföreningen har hjälpt till med den historiska biten och vi jobbar alla helt ideellt med det här. Fram till årsskiftet var vi ett Leaderprojekt och för de stödpengarna vi fick av EU kunde vi köpa in skyltar och kartor, säger hon.

Idén med Ljustorpsvandringarna är att rusta upp de historiska stigarna i trakten och visa allmänheten vad det finns att upptäcka runt om i skogarna.

– Det finns allt från korta till långa stigar. Vi vill visa vad det finns för växter och svampar och hjälpa folk att hitta utflyktsmål. Vi är ständigt på jakt efter nya stigar, säger Elisabeth Nilsson.

Magnus Eriksson och hunden Bea var två av deltagarna under veckans vandring som gick upp mot Burberget. Han berättar att han tidigare varit med i en bilolycka och att han därför har ont i ryggen och behöver röra på sig.

– Det är kanon för mig. Det är också ett bra sätt att få ut folk och bevara vårt kulturarv.

Anders och Toni Ohlsson gick också med på vandringen och för dem var det tredje året i rad.

– Det är jättetrevligt när det är såhär litet och familjärt, man känner sig välkommen. Det är kul att de satsar på bygden, säger Anders Ohlsson.

Lena Liljemark och Elisasbeth Nilsson berättar om växter och naturen under vandringarna.

Krister Gröning (till vänster) berättar att han tycker att det är roligt att de får kunskap om naturen under vandringarna.

Lena Liljemark berättar om guldrushen i Ljustorp medan Anders Ohlsson studerar gruvan.

Det är tydligt markerat vart stigarna går.

Mer läsning

Annons