Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högsäsong för laxfisket i Bergeforsen: "Fullbokat ända in i september"

Fiskekorten såldes slut på två dagar. Laxfisket i Indalsälven i Bergeforsen har blivit en magnet för sportfiskare runt om i Sverige och i Europa. ”Det sätter Timrå på sportfiskekartan”, säger Arne Perming som driver Bergeforsfisket.

Annons

Kalle Jansson åker till Bergeforsen för att fiska lax så ofta han har möjlighet.

I sex år har Arne och Kristina Perming haft hand om Bergeforsfisket i Indalsälven. De säljer fiskekort, har fisketillsyn och sköter den allmänna skötseln. Arne Perming berättar att de märkt av en skillnad de senaste åren – att allt fler nationella sportfiskare besöker Bergeforsen.

– För tio år sedan var det mest lokala fiskare här, men det är fler och fler utifrån som kommer hit. Från hela Sverige och Europa. Det är många från Tyskland och Frankrike bland annat, säger han.

I januari varje år släpps fiskekorten till laxfisket i Indalsälven och Arne Perming berättar att de brukar gå åt på två dagar.

– Vi har fullbokat ända in i september. Det är så pass populärt att vi inte lägger ner någon energi på marknadsföring, det behövs inte, säger han.

En av laxarna som Kalle Jansson fångade under dagen.

Fisket i zon ett och två drar igång i mitten av april och pågår så länge det är öppet vatten. I zon tre, som ligger längre bort från kraftverket, går det att fiska året om. Arne Perming berättar att laxarna lockar många turister och att betyder mycket för kommunen.

– Det sätter Timrå på sportfiskekartan. Det drar in mycket individinkomster med stugbokningar i trakten och inköp av fiskeprylar till exempel.

Varje år planteras omkring 300 000 lax- och öringyngel i Bergeforsen och medelvikten på laxarna brukar hamna på omkring tio kilo.

– Under en sommar dras det alltid upp några laxar över 20 kilo och rekordet ligger på 29,2 kilo. Det var ett monster, säger Arne Perming med ett skratt.

Arne Perming berättar att det mestadels är sportfiskare som fiskar i Bergeforsen och säger att det är slutfiskat om en fiskare lyckats fånga fem laxar på en dag.

– För riktigt duktiga fiskare är det inte alls ovanligt att fånga fem fiskar på en dag. Men då måste man ha erfarenhet och kunna läsa av vattnet. Står vattnet still är det betydligt svårare att få napp för då leker inte laxarna. Så i dag är en perfekt dag för fångst, säger han och pekar ut i vattnet.

I samma stund får fiskefantasten Kalle Jansson napp på kroken.

– Det är tredje för i dag, säger han.

Totalt får åtta personer fiska vid

Kalle Jansson får upp en lax som uppskattningsvis väger runt nio kilo. Han berättar att han åkt ända från Stockholm för att fiska lax i Bergeforsen och att han redan har hunnit med två besök den här sommaren.

– Jag ska hit igen nästa vecka, jag är här så ofta jag får och kan. Det är mycket och stor fisk här och det finns inget annat ställe som är lika bra, säger han.

Totalt har Bergeforsfisket 13 fiskeplatser längs älven och fyra båtar som hyrs ut dagligen och samma person får högst fiska tio gånger i Bergeforsen under en säsong. Enligt Arne Perming är det inte alls ovanligt att sportfiskare gör som Kalle Jansson och besöker Bergeforsen flera gånger på en sommar.

– Det är målmedvetna och passionerade fiskare som åker hit flera gånger om året och lägger ner mycket tid på sitt intresse, säger han.

En fiskare får högst ta fem laxar på en dag.

Arne Perming har haft hand om Bergeforsfisket i sex år.

Mer läsning

Annons