Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadielärare söks med ljus och lykta – flera tomma platser på Arenaskolan

Det är svårt att hitta lärare till Arenaskolan. Flera platser är lediga och rekryteringen går trögt. "Det är tufft att få tag i behöriga högstadielärare", säger rektor Mikael Öst.

Annons

Just nu planeras höstterminen på Arenaskolan i Timrå. Det finns flera tjänster utannonserade och att tillsätta dem visade sig vara trögt.

– Att det är svårt att få tag i behöriga ämneslärare i matte och NO märks över hela landet. Men att det skulle vara svårt att få tag i engelsklärare är lite oväntat, säger rektor Mikael Öst.

Läs också: Arenaskolans åttondeklass har bästa matematikeleverna i hela landet

Mikael Öst efterlyser högstadielärare.

Arenaskolan har omkring 470 elever i årskurs sju till nio och ett 50-tal anställda lärare. I dagsläget finns sju lärartjänster utannonserade. Mikael Öst hade hoppats på att vara klar med rekryteringen förra veckan innan han gick på semester.

– Jag ville ha klara arbetslag för att medarbetarna ska veta hur det blir till höstterminen. Men vi är inte där än och det är en besvikelse, säger han som under semestern håller anställningsintervjuer.

– Jag försöker få till en stabil organisation, säger han.

Läs också: Ensamkommande flyktingar fick uppleva vildmarken: "Trodde inte det kunde vara varmt i Sverige på sommaren"

Arenaskolan söker bland annat engelsklärare, textillärare och mattelärare. Mikael Öst har tidigare jobbat på gymnasiet och beskriver rekryteringsläget på högstadiet som helt annorlunda.

– Det blir en dragkamp mellan skolorna och man försöker locka till sig lärare med aktiva värvningskampanjer. De som är intresserade av tjänsterna jämför mellan skolor och enheter, vilket är positivt för lärarna men kanske negativt för oss. Jag märker en större rörlighet bland lärarna. Det finns en risk att hoppandet mellan skolorna gör att det blir instabilt för arbetslagen och i värsta fall för eleverna, säger Mikael Öst.

Arenaskolan i Timrå.

I arbetet med att få sökande lärare till Arenaskolan har han och andra representanter från kommunens skolor besökt lärarutbildningen i Umeå.

– Många söker sig till låg- och mellanstadiet eller till gymnasiet. Vi hoppas att fler läser till högstadielärare. Det finns definitivt jobb som det, säger Mikael Öst.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons