Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya fynd i Skeppshamn efter dykningar – men 1600-talsvraket har fått ett namn

För tredje året i rad har det dykts på vraket i Skeppshamn. Inga nya, spektakulära fynd har hittats, men nu vet man äntligen namnet på skeppet som sjönk 1680.

Annons

Läs också: Skeppet på väg från Korsmässomarknaden förliste – 335 år senare berättar vraket sin historia

Från förra årets dykning på skeppsvraket ute i Skeppshamn.

Vraket hittades av en slump för några år sedan och forskningslaget är säkra på att det är ett handelsskepp från Gävle som förliste år 1680 som ligger på Skeppshamns botten.

Läs mer: Söker svar som ligger dolda under vattnet i Skeppshamn

Besättningen ska ha besökt en marknad i Härnösand när de förlorade kontrollen över skeppet som drev in mot land och krossades mot klipporna. Alla ombord klarade sig men delar av lasten, som bestod av handelsvaror, kryddor och kopparmynt till ett värde av 80 000 kronor, sjönk till botten.

Ola George, arkeolog vid Murbergets länsmuseum i Västernorrland, berättar att den tredje dykningen pågått under veckan.

– Vi har hunnit mycket och har fortsatt dokumentera skrovet. Vi har inte gjort så många fynd men vi har bland annat hittat en vante och det är ju lite ovanligt. Så den ska vi konservera och hoppas kunna se hur den är tillverkad, säger han.

Läs mer: Nya dykningar i sommar vid strandat 1600-talsskepp

Den största nyheten är att man nu vet namnet på vraket.

– Vi letade bland arkivuppgifter på Länsmuseet i Gävleborg och hittade en man som hade ett skepp under 1680 som hette Nordstiernan. Året efter fanns det inte kvar, så förmodligen är det Nordstiernan som ligger i Skeppshamn.

Om dykningarna kommer fortsätta nästa år är ännu oklart.

– Vi får se hur det blir när vi sammanställt materialet. Men Länsstyrelsen tyckte att vore kul att dyka ett år till, så det är inte omöjligt, säger Ola George.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons