Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingrid från Timrå får inte ersättning från Coop efter kortstöld – nu har en insamling startats

Tjuven stal 81-åriga Ingrid Höglunds kort och tog ut 14 000 kronor. Pengar 81-åringen enligt Aftonbladet inte får tillbaka från Coop. Men nu samlas de in via Facebook. "Ingen ska behöva känna sig barskrapad", säger Henrik Ohlsson som startat insamlingen.

Annons

Läs också: Snatterierna ökar – varor för över fyra miljarder stjäls varje år: "Ett stort problem"

En torsdag tidigare i somras var 81-åriga Ingrid Höglund på Lidl och köpte mat för helgen. Under handlingen försvann bankkortet.

– Jag vet inte vad som hände. Det är en gåta som är olösbar för mig. När jag kom hem kollade jag inte efter om det var borta. Jag trodde det var i börsen, naturligtvis. Jag lägger det alltid där och kvittot i påsen. Kvittot har jag kvar, det låg i påsen som vanligt, säger hon till Aftonbladet.

Det dröjde till måndag förmiddag innan Ingrid Höglund upptäckte att kortet inte låg i plånboken.

Enligt Aftonbladet var hon då på en blomaffär med sin son och upptäckte att kortet var borta.

– Vi spärrade kortet direkt, säger hon till Aftonbladet.

Läs också: Berusad snattare gick till attack - "Jag var på dåligt humör och käftade"

Kontoutdrag visar att tjuven tagit ut 14 000 kronor från 81-åringens kort.

Ingrid Höglund har reklamerat händelsen till banken och hoppades få tillbaka pengarna. Men enligt svaret från Coop får hon bara tillbaka pengarna från de uttag som gjordes i direkt anslutning till stölden. Något som gör att Ingrid Höglund får stå för 8 000 kronor själv.

Coop hävdar enligt Aftonbladet att Ingrid Höglund varit grovt oaktsam.

– De skriver att kortet är en värdehandling som måste hållas under uppsikt, som om jag inte skulle veta det. De säger att jag varit grovt oaktsam. Det sårar mig. Det är hårda ord. Jag var ju inte medveten om att kortet var borta. Och när man är pensionär är det inte säkert att man använder det varje dag, säger Ingrid Höglund till Aftonbladet.

Coop beklagar enligt Aftonbladet händelsen men hänvisar till gällande avtalsvillkor.

– Det är äldre som blir som ett slags mål för detta och det är en trist utveckling, säger kommunikationschef Olle Axelsson till Aftonbladet.

Läs också: Snatteri i mataffär – två anhållna

Nu har en insamling startats på facebook för att Ingrid Höglund ska få pengarna tillbaka. Det är genom en facebookgrupp, KPV (kollegor på väg), som insamlingen startats. Initiativet togs av Henrik Ohlsson från Borås.

– Det är förkastligt att sådant här händer äldre, säger han.

Insamlingen startades på onsdagen. Får Henrik Ohlsson in mer pengar än 8 000 går överskottet till barncancerfonden. Han ser insamlingen som en hjärtesak, en god gärning för de äldre.

– Det här kunde ha hänt vem som helst, och ingen ska behöva känna sig barskrapad, säger Henrik Ohlsson.

Mer läsning

Annons