Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kenneth Westberg lämnar politiken efter 40 år – med utspel om Y:et: "Kommunen måste ta ansvaret"

Genom årtionden var han Timrås "starke man". Under hans tid som kommunstyrelseordförande gjorde Socialdemokraterna ett succéval. Timrå hade Sveriges bästa barnomsorg och utsågs även till en av världens fem bästa miljökommuner. Nu tackar Kenneth Westberg för sig.

Annons

Mitt i hetluften och alltid med sikte på nya satsningar och projekt. Det var vardagen för Kenneth Westberg i decennier. Dagisbyn, utbyggnaden av barnomsorgen och när taxan för densamma sänktes är kommunala satsningar som han minns med viss stolthet. Så även bygget av Laggarbergs skola, ridstadion, skidsatsningarna i och omkring Skönviksbacken och golfbanan.

– För mig har alltid lokalpolitiken varit viktigast. Jag har tackat nej till rikspolitiken flera gånger, säger han.

Men nu har Kenneth Westberg lämnat fullmäktigesalen och sammanträdesrummen. I stället tar han emot i den ombonade solgula villan i Vävland.

Läs även: Westberg slutar efter drygt 40 år i politiken

Vid 77 års ålder lämnar Kenneth Westberg politiken.

Kenneth Westberg har alltid gillat de politiska processerna men byråkratins kvarnar får inte mala för länge och han har alltid försökt få saker att hända. Han ger inte intryck av att vara en skrytsam person, utan väljer snarare uttryck som att "jag stod i alla fall inte i vägen" när vi avhandlar en del politiska beslut som togs när han höll i kommunalrådsklubban.

– Mina styrkor var nog att jag kunde se möjligheterna och att jag kunde plocka ihop en del trådar för att det skulle bli något bra, säger han.

Mycket av Kenneth Westbergs engagemang har handlat om att ge så bra förutsättningar som möjligt till föreningslivet och idrotten. När kommunens ryttare fick sin nya högborg blev det en av Sveriges bästa anläggningar.

– Det var en kontroversiell satsning. Inte många satsade på tjejerna på det sättet. Vi ville ha låga avgifter eftersom alla skulle ha råd att rida. Golfbanan byggdes också utan att Timråborna behövde betala någon medlemsavgift. Det var också lite sensationellt, säger Kenneth Westberg.

Om han skulle få ta ytterligare ett lokalpolitiskt beslut är det ingen tvekan om vad det skulle vara.

– Y:et måste restaureras. Enligt en gammal utredning som länsstyrelsen har gjort genom Staffan Cullberg, tidigare chef för statens konstråd, skulle det i så fall kunna bli kulturminnesmärkt, vilket skulle vara en världshändelse och något som helt saknar motstycke i Sverige. Vi har den möjligheten men det förutsätter att kommunen sedan tar ansvaret för konstverket. Det här skulle egentligen ha gjorts för länge sedan, säger Westberg.

Att inte Y:et, den stora statyn vid E4 som är signerad Bengt Lindström, renoveras är en skamfläck, anser Kenneth Westberg.

Han växte upp i Skönvik. Fadern var kommunist och det talades ofta om lokalpolitik i hemmet. Kenneth blev tidigt ombudsman för IOGT i Norrland. Han var ute på skolor och pratade och han var föreningsaktiv i Skönvik-Sund IF.

Det var kommunkamrer Erik Olsson som gav Kenneth uppmaningen att ge sig in i politiken. Vad som var förklaringen till den snabba karriären är Kenneth osäker på.

– Inte vet jag, det kanske var brist på annat, säger han och skrattar.

Så småningom blev han personalchef på Härnösands sjukhus men därifrån tog han tjänstledigt när han blev kommunstyrelseordförande för Socialdemokraterna.

Under 1980-talet stängde Gullfiberfabriken i Söråker och man drog in på Östrand. Då började Kenneth jobba riktat mot regeringen för att det behövdes fler jobb i kommunen. 1989 påbörjades bygget av Deltavägen.

Ett år utsågs Kenneth till Årets marknadsförare, vilket nog kan ses som en ovanlig utmärkelse för en politiker.

1994 års val kan väl också ses som en höjdpunkt i karriären.

– Då vann Socialdemokraterna i Timrå med 65 procent av rösterna. Det var bästa resultatet i hela Sverige.

Ett beslut ångrar han. Det togs efter att en delegation från kommunen hade bjudits in till en miljökonferens i Rio de Janeiro.

– Då hade vi utsetts till en av världens fem bästa miljöstäder. Vi förlorade mot Mexikos luft och Kairos vatten. Vi borde ha åkt på den där resan, säger han.

Ett 14 år gammalt klipp.

Partibytet 2010 tycker han inte var särskilt kontroversiellt. Det grundade sig på att Kenneth Westberg, som då var ordförande i Sörberge Socialdemokratiska förening, motsatte sig järnvägsdragningen genom orten.

– Vi skrev till regeringen om det. Sedan fick vi veta att arbetarekommunens styrelse stod bakom en nedgrävning genom centrum och jag fick ett konstigt brev utan avsändare. Det var ett protokollsutdrag om att de skulle utesluta mig ur partiet eftersom jag inte accepterade järnvägsdragningen och då tackade jag för mig. Ändå visste jag att jag hade stöd för min åsikt i bygden.

Läs även: Kenneth Westberg byter från rött till blått

Det var Moderaternas Tony Andersson som föreslog att Westberg i stället kunde engagera sig i hans parti.

– Sossarna blev ju lite förbannade, men folk runt omkring mig tyckte det var bra och jag upplevde det aldrig som något dramatiskt.

När Kenneth Westberg i juni tog beslutet att lämna samtliga politiska uppdrag var han ordinarie ledamot i kommunfullmäktige och i kultur- och tekniknämnden. Han satt även i AB Timråbos styrelse.

Nu får Kenneth Westberg mer tid för läsning och för umgänge med familjen.

Det politiska engagemanget har haft ett pris men Kenneth Westberg beklagar sig inte.

– Det är väl i så fall att jag alltid har varit tillgänglig. Och så har jag retat en massa folk. Det hände att jag tog beslut själv för att skynda på processen. Jag har inte något emot byråkrati men det får vara någon måtta på det. En del beslut blir ju heller inte populära hos alla.

Men det har också funnits fördelar.

– Många har kommit fram och tackat mig genom åren. Det har varit ganska skojigt.

Nu väntar en förhoppningsvis skön sommar tillsammans med hustrun Elisabeth, barnen och barnbarnen. Läsning är också ett stort intresse.

– Jan Guillou är en favorit. Han är alltid värd att läsa, säger Kenneth Westberg.

Läs även: Westberg: "En död hand läggs överTimrå"

Mer läsning