Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att tömma skiten på båtklubben i Vivstavarv

Nu står Timrå kommuns enda latrintömningsstation för fritidsbåtar klar. På fredagen provkördes anläggningen och under söndagen är det invigning och demonstration för klubbens medlemmar.

Annons

Det var i april i fjol som de nya reglerna när det gäller toalettavfall från fritidsbåtar gick igenom. Det är förbjudet att tömma avfallet från toaletterna i havet. I stället ska man söka upp de avfallsstationer som finns längs Sveriges kust. I Timrå har nu den första stationen öppnat och den ligger på Wifstavarfs båtklubb.

– Vi tänkte bygga i ordning den i fjol med då hann vi inte, säger Håkan Enerud, sekreterare i båtklubben.

Läs mer: Båtklubben i Wifstavarf får ta skiten

Nu har man byggt en tömningsstation och till det har man använt en gammal fartygscontainer. I den sitter själva pumpanordningen och storleken på containern gör det lättare att serva anläggningen.

– Vanligtvis är de mindre men med den här kan man sitta inne och reparera om det skulle bli något fel på pumpen, säger Anders Nilsson, medlem i klubben.

Läs även: Nya toaregler för båthamnar: "Mer omständligt än innan"

Han har tillsammans med Mikael Sjöberg och några andra klubbmedlemmar byggt tömningsstationen. Under fredagen provkördes anläggningen och allting gick enligt plan. Man kopplar helt enkelt till sugslangen till båtens latrin och sedan pumpas toalettavfallet via tömningsstationen ut i det kommunala avloppsnätet.

– Det gör att vi inte behöver några slamsugbilar här vilket är en stor fördel, förklarar Anders Nilsson.

Läs också: Ont om platser för att tömma båttoan

Vem som helst får nyttja tömningsstationen och det är helt gratis att använda den. För att det ska vara lätt att hitta till tömningsplatsen sitter det en stor internationell symbol för tömningsstation på containern.

– Det gör att alla lätt kan hitta den när de kommer inseglande från Alnösundet, säger Anders Nilsson.

Mer läsning