Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken för upprustning vid Y:et – även bensinstation planeras

Det finns stora planer för att rusta upp området kring Y:et. I de planerna finns det även tankar om en bensinstation. Nu har politikerna gett klartecken till bygget.

Annons

Planerna för att renovera upp vid Bengt Lindströms rikskända konstverk i deltat är många. I höstas tog kultur- och tekniknämnden beslut om att två miljoner kronor skulle läggas på att rusta upp området kring den drygt 30 meter höga och 700 ton tunga bokstaven. Det handlade först och främst om att anlägga en byggnad med toalett på platsen planeringsarbetet för den upprustningen är i full gång.

– Det kommer vi att lämna in bygglovsansökan för i början på nästa vecka, säger Ronnie Söderlund, förvaltningschef på kultur- och teknikförvaltningen.

Tankarna är att det ska bli byggstart sent i höst. Byggnaden som kommer att innehålla en kombinerad toalett och kiosk ska placeras i anslutning till den friggebod som finns vid Y:et i dag.

– Den kommer att tas bort när den nya byggnaden är klar men den blir kvar under sommaren och ska fungera som turistinformation, säger Staffan Abramsson, chef fastighet och anläggning på kultur- och teknikförvaltningen.

Den nya byggnaden kommer att resas vid den friggebod som står vid Y:et i dag.

I friggeboden drevs det en kioskverksamhet under förra sommaren men det finns det inga planer för i år. Den verksamheten är nedlagt och Timrå kommunen har köpt den gamla boden.

– Den köpte kommunen loss i vintras och när allt är klart så kan vi flytta den till någon idrottsplats eller ett annat ställe där den kan komma till nytta, säger Ronnie Söderlund.

I de två miljoner kronor som vikts för upprustningsarbetena ingår det även en upprustning av lekplatsen i området. Men det är inga större ombyggnader planerade.

– Det vi tittar på i dag är en upprustning av den befintliga utrustningen, säger Staffan Abramsson.

Lekplatsen ska också rustas upp.

Men det är fler saker på gång vid jättebokstaven i deltat. Miljö- och byggnadsnämnden har redan tagit beslut om att ge klartecken för ett förhandsbesked till bygget av en bensinstation vid Y:et. Det handlar om en obemannad station som ska placeras på andra sidan vägen ut mot Sundsvall/Timrå Airport, strax norr om området vid Y:et.

Mer läsning

Annons