Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassen fick kliva av planet i sista sekund – flygplatsen stängde: "Blev 15 timmar försenade"

Niornas klassresa fick ett snöpligt slut. Flighten hem till Sundsvall från Bromma blev försenad – och när planet hade startat motorerna fick passagerarna kliva av. "Tyvärr fick vi inte klart planet tills flygplatsen stängde", säger Eva Nyh Hederberg på BRA Flyg.

Annons

I måndags åkte 28 elever i klass 9 A på Ala skola i Söråker på klassresa till Göteborg.

Med på resan var sex föräldrar. Planet hem skulle gå på tisdagskvällen klockan 21.25 från Bromma flygplats, men passagerarna fick inte kliva på i utsatt tid.

– Man sa att man inväntade personal. När vi satte oss ombord vid 21.50 sa kaptenen att "nu måste ni skynda er att sätta er, vi har två minuter på oss, annars får vi inte

9A på Ala skola i Söråker blev försenad hem från klassresan.

starta", säger klassföräldern Lena Granberg.

Hon berättar att planet startades, alla spändes fast och flygvärdinnan hade sin säkerhetsgenomgång.

– Då stängde de av motorerna och sa att flygplatsen har stängt, säger Lena Granberg.

Alla fick kliva av, hämta väskorna och gå in i ankomsthallen där personal arbetade för att hitta en boendelösning över natten.

– Till slut hittade de tio rum på Ibis i Spånga. Vi fick taxi dit och kom hit vid 01-tiden på natten, säger Lena Granberg.

På grund av konferenser var många hotell fullbokade i Stockholm.

– Vi fick ringa 24 hotell innan vi fick rum och sju personer fick taxi hem till Sundsvall, säger Eva Nyh Hederberg, regionchef för BRA flyg i Sundsvall.

Enligt henne var det operativa problem som orsakade förseningarna.

– Tyvärr fick vi inte klart planet tills flygplatsen stängde och därför fick de kliva av igen.

Inga plan får starta eller landa på Bromma efter klockan tio på kvällarna.

– Det är myndighetsregler som vi måste förhålla oss till. Vi trodde när vi inledde processen att vi skulle hinna före kl 22, säger Eva Nyh Hederberg.

Hon uppger att förseningarna inte har berott på att personalen varit försenad.

– Personalen är där långt innan så det kan jag absolut inte tro. Det är inget jag har fått vetskap om, säger Eva Nyh Hederberg.

Vid 12-tiden på onsdagen kunde eleverna flyga hem till Sundsvall. Klassen missade delar av en viktig friluftsaktivitet på grund av förseningarna.

– Vi blev 15 timmar försenade. Alla är nöjda fastän det blev snöpligt på slutet, de har haft jättekul, säger Lena Granberg.

Mer läsning