Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kokgrop och notdragning för oljehöjdare

/
  • Mahmoud Al-Jassar och laxen. —En fantastisk upplevelse, säger han.
  • Äntligen har laxen kommit till Bergeforsen. Ett 40-tal ursinniga laxhonor kämpar för livet där i noten en stund innan de släpps.
  • Innan oljan hittades i Kuwait försörjde sig folket på pärlfiske. Mahmoud Al-Jassar är vice vd för Kuwaits oljebolag och han behöver inte fiska pärlor.
  • Arnold Thunström rör om i grytan. Något som Mahmoud Al-Jassar måste föreviga.
  • Ines Uusmann får verkligen känna på hur det är att dra not i Bergeforen.
  • Maten är färdig. David Loeffler får hjälp med att torva av kokgropen.

Kvällsolen glittrar i Bergeforsen. Årets första laxar fastnar i noten och det kommer förföriska dofter från kokgropen på stranden. Och där står Arnold Thunströms gäster och njuter av sommaren. Två av dem har rest ända från Kuwait.

Annons
Kvällen närmar sig och några förståndiga människor har tagit med sig sin kvällsmat till Bergeforsen.
Än är det myggfritt och en bit bort brinner en eld. Det är David Loeffler som eldar. Till vardags är han filosofie doktor i arkeologi vid Umeå universitet. Nu ska han visa hur man gör en kokgrop, och då behövs det glödheta stenar.
Gropen är grävd och stenarna har legat i elden i två timmar.
Det har bott människor längs Indalsävlen i 9 000 år och de var experter på sitt område. De visste var laxen fanns och hur man lagade till den.
Än kan man hitta rester av deras kokgropar.
Så kommer de inbjudna gästerna från OKQ8:as styrelse. Att de kommer just hit beror på att deras förre ordförande är Arnold Thunström från Ljustorp, och han har länge önskat att ett styrelsemöte skulle äga rum just här.
Nu är det Arnold som får skyffla ner de heta stenarna i kokgropen och det är hans hustru Margareta som detaljstyr det hela, för det är hon som är kocken.
Men man behöver inte krydda laxen. Det räcker med att rulla in laxen i folie och det är som den får smak av jorden, säger David Loeffler.
40 minuter för fem sex rejäla laxpaket. Det ska räcka. Och så läggs en torva över anrättningen.
Medan laxen ugnsbakas där i gropen ska Lars Edman och hans mannar visa hur man drar not.
Vi har väntat länge på laxarna. I dag fick vi den första, så jag hoppas att det blir lite mer i kväll.
Några av deltagarna får följa med ut i båten. En av dem är Mahmoud Al-Jassar från Kuwait, och det blir lite varmt i de lånade skyddskläderna.
Båten kör en lov och själva noten dras in för hand med exministern Ines Uusmann i spetsen. Hon är den enda kvinnan i styrelsen.
Och laxen har kommit. Ett 40-tal ursinniga och välnärda honor kämpar för livet i noten. Mahmoud får känna på tyngden och kraften när en sprattlande lax läggs i hans famn.
Efter uppvisningen släpps laxarna ut i öppet vatten igen.
En fantastisk upplevelse. Jag har fiskat lax med spinnspö i Skottland, men det här har jag aldrig varit med om tidigare. Och det är ju så vackert här. Den svenska sommaren är verkligen underbar. Just nu är det mycket svårt att tänka sig att det kan finnas så mycket snö här om vintrarna, säger han.
Det är svårt att hitta några likheter mellan Kuwait City och Bergeforsen. Men Mahmoud finner en.
Jo, vi är lika. Både vi och ni måste kämpa mot hårda temperaturer. Vi mot hettan och ni mot kylan. I Kuwait kan det bli 47 grader varmt i augusti.
En bit bort står den nuvarande ordförande, Göran Lindblå. Styrelsemötet är över det var inte de stigande olje- och bensinpriserna som stod överst på dagordningen. Men prisökningen ligger som en grå filt över hela branschen just nu. Och han är säker på att det kommer att vara så även fortsättningsvis.
Folk tror att oljebolagen tjänar massor nu när priserna stiger. Men så är det inte. Vi vill ha nöjda kunder och det blir allt svårare när priserna stiger, säger han.
Medan skuggorna blir allt längre och kokgropen rensas på torvor och stenar berättar han om läget. Om Irak som inte kan leverera så mycket olja längre. Om oroligheterna i Iran och det instabila läget i Ryssland och oviljan att investera i ny teknik där. Och hur det skulle se ut om man hade tio procent etanol i bensinen i stället för fem.
Det finns inte en lösning på det här problemet. I stället måste vi hitta många olika sätt att möta det här problemet, säger han.
Middagen dukas fram och vinglasen fylls, och Arnold Thunström är nöjd. Äntligen fick han visa upp sin bit av Sverige.
Fakta OKQ8
Bolaget bildades den 1 januari 1999.
50 procent ägs av OK:s medlemmar, som är 1,3 miljoner till antalet. Andra hälften ägs av Kuwaits statliga oljebolag.
Styrelsen består av Göran Lindblå, Ines Uusman, Lennart Hjalmarsson och Steffen Pedersen samt Mahmoud Al-Jassar och Ahmad Al-Rahmani som kommer från Kuwait.

Mer läsning

Annons