Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställd i Timrå misstänks för förskingring – ska ha fört över 300 000 i skattemedel till sig själv

Timrå kommun misstänker förskingring där en anställd ska ha laddat ett betalkort med skattemedel och därefter tagit ut pengarna för eget bruk. Sammanlagt ska det röra sig om över 300 000 kronor.
– Vi har uppenbarligen brister i våra arbetsrutiner, säger Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå.

Annons

Timrå kommun fattade misstankar om vissa transaktioner utförda på kommunens ekonomifunktion, och där upptäcktes omfattande fel. Man fattade då misstankar mot en person som arbetar som ekonom på kommunen, där de misstänker att den personen laddat ett betalkort med skattemedel och sedan tagit ut pengarna för eget bruk.

– Vi drog slutsatsen att det kan vara frågan om förskingring eller stöld. Sammantaget har vi ringat in transaktioner på över 300.000 kr, under framförallt 2017 som saknar rimlig förklaring, korrekta utanordningar och beslutsattester, säger Andreaz Strömgren.

Kommunen har polisanmält händelsen och den kommunanställde har varslats om avsked.

– Jag betraktar detta som mycket allvarligt. Har skattemedel förskingrats och stulits, vilket vi misstänker, ska detta utredas grundligt och pengarna ska begäras åter. Efter att bilden bekräftats kommer vi även att varsla om avsked, säger Andreaz Strömgren.

Det hela ska ha upptäckts när ett personalärende hanterades och en annan person övertog arbetsuppgifter från den misstänkte. Då hittades konstiga transaktioner som kopplades till laddningar av kontantkort.

– Vi har uppenbarligen brister i våra arbetsrutiner. Annars skulle inte personen kunnat göra det här utan formella tester innan utbetalning. Nu utreder vi omfattningen, och vad vi ska göra för att de här transaktionerna inte ska vara möjliga i framtiden.

Andreaz Strömgren, kommunchef i Timrå.

Mer läsning

Annons