Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunvalets vinnare tar plats

/
  • Sverigedemokraterna Fredrik Bernblom, Marcus Molinder och Jonathan Lundin på torget i centrum som tillhör det valdistrikt där partiet var starkas.

Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare i Timrå.
Av de etablerade partierna så växte de mest och nu har man fyra platser i fullmäktige.
– Det är fantastiskt vi är lika stora som Moderaterna, säger Marcus Molinder (SD).

Annons

Det har stundtals varit tomt på de två stolarna som Sverigedemokraterna haft under den senaste mandatperioden i Timrå kommunfullmäktige. Platser som inte har ersatts.

Nu har partiet fyra mandat i fullmäktige och på listan till kommunalvalet i Timrå fanns det sex personer valbara. Fem män och en kvinna. Kvinnan var folkbokförd i en annan kommun vid röstillfället och får därför inte vara med. Så nu är de fem män kvar. Men Marcus Molinder, gruppledare för Sverigedemokraterna i Timrå, är inte orolig.

– Vi kommer att fylla alla platser och vi har även reserver att sätta in. Vi vet säkert att två personer till har skrivit upp sig på listan, säger han.

I valet till riksdagen var det 13,89 procent av väljarna i Timrå som röstade på Sverigedemokraterna. det var bara Socialdemokraterna som fick flera röster.

När det gäller kommunalvalet så ökade partiet mest i Vivsta där de fick 11,8 procent av rösterna och med det är Sverigedemokraterna näst största parti i valdistriktet.

– Vi har ändå från början varit tydliga med vårt budskap till väljarna och vi har inte trängt oss på eller försökt sälja in vår politik som många andra partier gör. Det tror jag har gett resultat, säger Marcus Molinder.

Partiets gruppledare förklarar att Sverigedemokraterna i Timrå kommer att driva den politik man gått till val på i fullmäktige.

– Sedan är det upp till de andra partierna att välja om de vill stödja våra motioner eller inte, säger Marcus Molinder.

Frågor som skolan och äldreomsorgen är enligt Molinder de två viktigaste frågorna som man kommer att jobba med. Det är frågor som flera andra partier också har på sin agenda.

Men hittills är det inget parti som sagt sig villig att samarbeta med Sverigedemokraterna. Däremot håller de själva dörren öppen och menar flera av de motioner de haft under de senaste fyra åren inte ignorerats av de andra partierna.

– Vi är öppna för att samarbeta med alla partier som är villiga att samarbeta med oss. Vi stänger inga dörrar på så vis, säger Marcus Molinder.

Riktigt på det klara med hur allting ska gå till är man inte inom partiet och i helgen träffas man för att planera vidare.

– Vi kommer att ha ett möte under helgen där vi ska diskutera hur vi på bästa sätt bedriver politiken här i Timrå. Men allting utgår från vad vi har lovat väljarna, säger Marcus Molinder.

I Söråker har partiet minst anhängare. Där fick SD 7,5 procent av rösterna.

Mer läsning

Annons