Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunglig teater av elever i Fagervik: "Alla har fått vara med och säga något"

Forskningen kring den gamla kungen avslutades med en teaterföreställning av eleverna. En föreställningen som spelades upp för hela skolan och klassens föräldrar. – Det här kommer eleverna att minnas hela livet, säger Jimmy Andersson.

Annons

Femteklassarna på Fagerviks skola har under några veckor arbetat med att bygga upp kunskap om Gustav Vasa. Sveriges konung under 37 år på 1500-talet. Under skolarbetet i historia har eleverna bland annat sökt fakta kring konungen på Internet.

– Jag försöker variera lektionerna och det här är ett sätt att göra det på, säger Jimmy Andersson, SO lärare på Fagerviks skola.

Klass fem på Fagerviks skola kombinerar skolarbetet i historia med att göra en teaterföreställning om Gustav Vasa.

Läs även: Författarbesök i Fagervik

Efter det att eleverna arbetat med att samla information kring kungen som enade Sverige så fick de göra informationsinslag i en film. I den filmen började alla eleverna med att säga; "Visste du att?", och sedan fortsatte med att berätta om Gustav Vasa i korta inslag.

– Alla har fått vara med och säga något, förklarar Jimmy Andersson.

Glada elever i klass fem på Fagerviks skola strax innan det är dags för premiär på teaterföreställningen.

Läs också: Fagerviks femteklass är vinnare

Det var också början till den teaterföreställning som eleverna spelade upp på skolan under onsdagen. Den första föreställning visades för de yngsta. Sedan fortsatte det med ytterligare en föreställning under dagen och en under kvällen. Sättet att arbeta på tycker eleverna varit både roligt och spännande även om det krävts en hel del extra vid vissa tillfällen.

– Det har varit roligt men lite jobbigt ibland, säger Noel Rutenius strax innan ridån går för första föreställningen.

Läs mer: Prisades för sina läskiga spökhistorier

Forskningen kring Gustav Vasa under de fem veckor som klass fem hållit på har gett eleverna stora kunskaper. Det har också lett till att klassen tillsammans med familjerna träffades efter skoltid.

– De stannar kvar på skolan efter skoltid och det är ju ett gott tecken, säger Jimmy som tycker att arbetet gett eleverna mycket.

Bland annat handlar det om själva teaterföreställningen som ger träning i att kunna framträda framför andra.

– Det är något som man har nytta av på många sätt, konstaterar den nöjde läraren Jimmy Andersson.

Mer läsning

Annons