Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkobyggnadernas framtid är osäker

/
  • Kontraktsprost Anders Sundqvist menar att framförallt glesbygdsförsamlingarna står inför problem med sina kyrkobyggnader inom några år.

Församlingar slås ihop, kyrkans medlemmar blir färre. Redan om tio år kan det bli aktuellt att sälja kyrkobyggnader eller låta dem förfalla.
— I stiftets glesbygdsförsamlingar är prognosen katastrofal, säger Anders Sundqvist, kontraktsprost i Sundsvall -Timrå.

Annons
I glesbygden är befolkningens medelålder hög och det föds lite barn vilket innebär färre medlemmar i Svenska kyrkan. De finns också de som väljer att inte bli medlemmar eller som går ur Svenska kyrkan.
Resultatet är att man slår ihop flera församlingar, det gör att det blir många kyrkobyggnader inom en församling. Ett exempel är Indal, Liden, Sättna, Holm. Där tror jag frågan kommer att aktualiseras först, redan om ungefär tio år, säger Anders Sundqvist.
Han vet att ämnet är känsligt men tycker att det är något som behöver diskuteras.
Församlingarna i glesbygden är de som får problem först men även i städerna ställs vi inför frågan i framtiden. Vi är inte riktigt där än men det kommer, säger Anders Sundqvist.
Men vad som ska hända med alla kyrkobyggnader är ännu ovisst.
Ska man låta dem stå och förfalla? Jag vet inte svaret på det men i ett annat sammanhang skulle det här inte ha kunnat fortgå, säger Anders Sundqvist.
Samtidigt vet han hur reaktionen hos gemene man brukar vara i frågor som dessa.
Folk brukar reagera med: Rör inte min barndoms kyrka. Även om man inte är kyrklig väcker det heta känslor för kyrkobyggnaderna representerar mycket viktiga saker för de flesta. Dop, konfirmation, vigsel och begravning är stora händelser i våra liv som starkt förknippas med kyrkans byggnader.
Om en församling har flera kyrkor och man inte anser sig ha råd att sköta alla, vilken ska då avyttras och på vilket sätt? Den gamla kyrkan kanske har ett kulturhistoriskt arv men slukar mycket pengar för uppvärmning och restaurering. En nyare kyrka kan vara mer praktisk men är kanske inte lika folkkär.
Jag vet att man på stiftsplanet arbetar med frågan och man har en idé om att alla församlingar i kan gå ihop och ha en gemensam pott. Ur potten skulle pengar gå till den eller de kyrkor som har det största behovet av åtgärder. Det är ett sätt att bevara så många kyrkor som möjligt men det innebär att rika församlingar får subventionera fattigare, säger Anders Sundqvist.
Ett annat alternativ är att kallställa kyrkor och bara ha dem öppna under sommaren.
Men eftersom det finns dyrbara orglar i kyrkorna kanske det kan bli ett problem, jag vet inte hur mycket de tål innan de påverkas.
Anders Sundqvist har inga svar på hur det blir med kyrkobyggnaderna i framtiden men han vet att man snart tvingas ta ställning i frågan.
Det kommer att bli svårlöst med allt det känslomässiga värdet som kyrkorna har. Förnuftet säger kanske en sak medan känslan säger en annan.

Mer läsning

Annons