Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledröjning innan snön kommer

/
  • Tre vildmarksmän som förbereder vinterns motoriserade friluftslivet. Från vänster: Hasse Elf, Valter Forsberg och Börje Lindström.
  • Hasse, Valter och Börje bygger en ny snöskoterbro.
  • Hasse, Börje och Valter trivs med att göra i ordning skoterlederna.

Nu är det full aktivitet bland distriktets snöskoterklubbar. På helger och vardagar jobbas det ideellt i skogarna för att får grunden till snöskoterlederna så fina som möjligt innan snön kommer på allvar.

Annons

I Timrå kommun finns det cirka 1 600 personer som äger snöskotrar.

Drygt 400 av dem är organiserade i någon av ­kommunens två snöskoterklubbar.

– Det borde vara betydligt fler. Alla som kör snöskoter bör vara organiserad i en snöskoterklubb och skaffa sig utbildning. Det är viktigt för all skotertrafik i framtiden att vi som använder skotrar vet våra skyldigheter och rättigheter, säger Valter Forsberg, engagerad medlem i Timrå Snöskoterkubb.

Valter från Forsmon är pensionär och passionerad snöskoteråkare sedan många år tillbaka.

Så här års ägnar han stor del av lediga dagar åt att arbeta med att underhålla och förbättra skoterklubbens leder.

Timrå Snöskoterklubb ansvarar ideellt för cirka 35 mil skoterleder. Ett 15-tal medlemmar sköter dessa med sex ledskotrar och led­sladdar.

– Vi har delat upp oss så att vi har olika ansvarsområden. Jag ansvarar för ledsträckningar genom Bergeforsen och Ljustorp, förklarar Valter Forsberg.

Vi träffar Valter tillsammans med två andra mogna män som avnjuter motoriserat friluftsliv på vintern.

Denna regnvåta novembermorgon är Valter Forsberg sysselsatt med att bygga en bro tillsammans med Börje Lindström från Fuske och Hasse Elf från Lögdösjön.

Trion bygger en sju meter lång bro nära Åsäng, på skoterleden mellan Vargmyran och Stor-Roten. Den gamla bron över Fäbäcken är murken och raserad och måste bytas ut. Virket har klubbmedlemmar själva tiggt ihop.

Senare under dagen ska nya ledstolpar och skyltar sättas upp. En del röjningsarbete finns också på den frivilliga agendan.

– Det är roligt att jobba med ledunderhåll och det finns alltid något att göra. Det är trevligt att ha allting i bra ordning när vintern kommer. De allra flesta följer skoterlederna och sköter sig bra när lederna är ordentligt preparerade och i ordninggjorda, säger Valter Forsberg och Börje och Hasse nickar instämmande.

Tidigare i höst har bland annat en bit av leden mellan Laxsjön och Skinnen i Lögdö vildmark lagts om.

Från att tidigare ha gått nere i en bäckravin har leden dragits om cirka en och en halv kilometer och blivit både framkomligare och lättare att underhålla.

Mer läsning

Annons