Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med skarvar och havsörnar som grannar

Med havsörnar, skarvar och rådjur inpå husknuten trivs Sven och Irma Jansson utmärkt. — För en naturmänniska är det perfekt att bo så här, säger Sven. Efter att ha haft lägenheter i både Helsingborg och Sundsvall bor paret nu året runt i sommarhuset på Åstön.

Annons
Sörsidan på Åstön, en dryg halvtimmes bilresa från Sundsvall, är ett bra exempel på ett sommarstugeområde där allt fler väljer att bo permanent.
Här finns cirka 100 fastigheter och från början var det enbart fritidsboende här ute. I dag är det 41 personer som är skrivna här. Och det är på senare år som den utvecklingen har tagit ordentlig fart, berättar Sven Jansson.
Själv har han haft sommarboende i området sedan 1981. Nya huset som ligger ett stenkast från havet har han och hustrun rått om sedan 1991. Och för dem är det inga problem att bo så långt utanför stan.
Eftersom jag jobbar deltid, tvåtre dagar i veckan, som distriktssköterska på vårdcentralen i Skönsmon fungerar det bra. Skulle jag jobba heltid skulle det vara jobbigt att pendla, säger Irma.
Sven, som tidigare var chef på Mittnytt, jobbar i dag med olika naturfilmsprojekt. Eftersom han då är borta i perioder fungerar det att ha sin fasta bas på Åstön.
Och båda stortrivs på Sörsidan.
Det är väldigt trivsamt. Det bor mycket trevliga människor här, säger Sven.
Även om grannarna inte springer hos varandra hela tiden, hjälps man åt med olika saker. Bland annat i vägföreningen. En annan aktivitet involverar områdets hundar.
Den har döpts till åttatåget. Vi är ett antal hundägare som strax efter klockan åtta varje morgon går en promenad på 1,5 timme.
\"God morning university\" är Svens benämning på samma fenomen, eftersom han lär sig mycket under de livliga diskussioner som ofta uppstår på hundrundan. Dessutom delas där även ut och tas emot en hel del gliringar.
Vilka är det då som väljer att göra sommarstugan till permanentboende?
Mest typiska är de som är över femtio och har haft både villa och sommarstuga. Då säljer man villan och flyttar ut. Men det finns även tre familjer med barn i området, berättar han.
Många boende vill bygga ut sina hus, men eftersom området enligt kommunens detaljplan från 1960-talet är ett fritidsområde, får husen inte ha större boyta än 75 kvadratmeter.
Jag tror att det kommer att förändras. Det verkar finnas intentioner från politiskt håll att släppa på det där för att locka folk till Timrå kommun, säger Sven.
Och det är lätt att förstå att området lockar.
Paret Janssons veranda ligger knappt 50 meter från strandlinjen. Där kan de dricka sitt kaffe, äta mat och Sven kan med sin kikare hålla koll på fåglarna på skäret utanför.
Man känner att man är en del av en helhet när man bor så här, säger han.

Mer läsning

Annons