Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsatsning på fjärilsförökning

Den sällsynta mnemosynefjärilen, som bland annat finns på några platser på Tynderö, är föremål för en räddningsaktion söderut i ett miljöprojekt som kostar närmare en miljon de kommande åren.

Annons
Det handlar om fjärilar i Blekinge, som tillsammans med Uppland och Medelpad är de enda platserna i Sverige där mnemosynefjärilen finns.
I Medelpad är det på norra Alnö och framförallt på Tynderö som fjärilen svärmar i juni. Här inventerades arten så sent som i somras och läget bedöms vara ganska stabilt. Någon akut räddningsplan är inte aktuell annat än i Blekinge där fjärilen försvunnit från lokal efter lokal.
Därför har man där på försök odlat fjärilar genom att fånga tre befruktade honor som fick lägga hälften av sina ägg innan de släpptes ut i det fria. De tillvaratagna äggen har sedan fått utvecklas under så gynnsamma former som möjligt och slutligen lett till att 14 fjärilar kunde sättas ut på lämpliga lokaler.
Eftersom hela det kvarvarande beståndet i Ronneby kommun uppskattades till 75 fjärilar utspridda på fem platser vid inventering 2004, så gav försöksodlingen besked om att det kan vara en möjlig väg att behålla arten där.
Därför ska odlingen nu få växa i omfång och individantal.
Den inventering som skett i Tynderö visar att fjärilen är känslig. Men läget är betydligt stabilare här uppe. Någon odling är inte aktuell, men de platser där fjärilen förekommer måste skötas och röjas med försiktighet och insikt om de mycket speciella villkor som arten ställer på sin miljö.
Fjärilen är naturligtvis fridlyst numera och de platser där den förekommer försöker man hemlighålla i möjligaste mån för att inte fjärilssamlare ska lockas dit för att fånga den.

Mer läsning

Annons