Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre surströmming på hyllorna i år på grund av rovfiske

/
  • Jan Söderström på Oscars i Tynderö är orolig inför framtiden. I år har bristen på strömming gjort sig gällande. Nästa år tror han det blir ännu värre.  —- Orsaken är det finska trålfisket där strömmingen blir fiskmjöl till minkfarmar.

Bristen på strömming gör att Oscars i Tynderö inte kan klara full produktion av surströmming. — Det är lika för andra salterier, konstaterar en bekymrad Jan Söderström.

Annons
För konsumenterna kommer bristen framförallt att märkas när det gäller filead surströmming.
Produktionen av filé blir bara hälften jämfört med i fjol.
Jan Söderström är säker var problemet är och han har många gånger tidigare varnat för utvecklingen.
Väskustfiskare ligger och drar strömming som säljs till finnarna. Finnarna har stopp på sitt fiske och så har man bytt kvoter så att man kan ta från den svenska strömmingskvoten.
Jan Söderström är också helt övertygad om att fisket inte är efter konsumtionsströmming.
Det är fiskmjöl till minkfarmare. Får det här fortsätta så tar man sakta död på allting.
Han är besviken på Fiskeriverket som vägrar lyssna på varningarna från salterier och lokala fiskare efter norrlandskusten.
Fiskeriverket hävdar att det finns gott om strömming. Men de här trålarna som är ute och fiskar med nätmaskor lika stora som en knappnål, tar upp all fisk. Något på som på sikt innebär att det inte blir någon återväxt. Det är precis samma historia som med torsken.
Jan Söderström brukade kunna ta hem fisk från kusten utanför Uppland. Men de tiderna är över.
Det finns ingen strömming mellan Upplandkusten upp till Gävle längre. I år har vi tagit fisk ända upp från Skellefteå och det har aldrig hänt tidigare.
Trots det saknas 20 ton hel strömming och 25 ton strömming som skulle fileas.
När det gäller filén så blir det 35 000 burkar färre från oss i år. Och jag vet att andra salterier har samma problem.
Oscars hade planerat för en produktion på 80 000 burkar i år. Detta eftersom intresset för filead surströmming ökar.
Intäktsmässigt tappar vi en 800 000 900 000 kronor. Det kan man väl ta, men det är förbaskat oroväckande inför nästa säsong.
Han är orolig för att utvecklingen ska bli likadan utanför Västernorrlands kust som Gävleborgs. Och redan i dag märks oron.
Man har haft funderingar på att förbättra och jag vill ju helst utveckla verksamheten hela tiden men det får vänta. Jag har investeringsstopp på grund av den osäkerhet som finns för framtiden.
I år började Oscars lägga in strömming tidigare än normalt. Trots det fick man inte tag i lika mycket strömming som i fjol. Även om det skulle fiskas mer strömming nu, så är det för sent.
Det är kört. Det är för sent att salta in nu.

Mer läsning

Annons