Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motsätter sig planen om bostadsbygge i Häre: "Förstör landskapsbilden"

Det har länge planerats för att bygga ett nytt bostadsområde i Häre, sex kilometer norr om Ljustorps centrum. Kommunstyrelsen ställer sig positiva till förslaget, men grannen till de tilltänkta husen gör det inte. "Det tar bort karaktären av landskapet", säger Torbjörn Sundberg.

Annons

Torbjörn Sundberg ser ut över marken där fastigheterna planeras byggas.

Just nu ligger det totalt tio fastigheter i Häre och idén är att det ska byggas fem villor till.

Fram till sista juli kunde medborgare skicka in synpunkter på det planerade bygget och det har inte tagits emot väl av alla. Torbjörn Sundberg har en fastighet precis i området där de nya villorna planeras byggas. Han tycker att placeringen av villorna förstör landskapsbilden.

– Jag har valt den här platsen med omsorg. Jag väntade i trettio år på att det här huset skulle säljas. Vill man bo i ett villaområde är det okej, men vill man ha öppna landskap är det inte det.

Kommunstyrelsen i Timrå kommun är enligt dess ordförande, Ewa Lindstrand (S), däremot helt eniga om att bygget är en bra idé.

– Det här är något vi efterlyser. Det är ett privat initiativ och det blir fler boenden i Ljustorp. Det är extra kul att någon vill satsa på det här ute på landet, säger hon.

Torbjörn Sundberg föreslår i stället att sju villor borde byggas vid vägen nere i dalen.

Torbjörn Sundberg säger att han har full förståelse för att folk vill bo i dalen i Häre. Men enligt honom är problemet att det inte är tillåtet att bygga på jordbruksmarken som ligger nedanför hans tomt.

– Enligt Miljöbalken ska det inte byggas på jordbruksmark, om det finns andra alternativ. Töjer de på reglerna här kommer folk använda det som ett argument i liknande fall, säger han.

Läs mer: Entreprenör vill storsatsa i Ljustorp

I Miljö- och byggkontorets samrådsyttrande för det planerade bygget står följande: "Kontoret anser att det aktuella markområdet numera har ett begränsat värde som odlingsmark och bör i samband med en planprövning kunna tas i anspråk för bebyggelse." Det håller inte Torbjörn Sundberg med om.

– Marken har brukats i 300 år, säger han och berättar att han har ett förslag att husen borde byggas längre ner mot vägen.

– Det är jättekul att någon vill satsa på att bygga bostäder här. Jag vill inte bromsa utvecklingen, men jag vill att det ska bli så bra som möjligt, säger han.

Ewa Lindstrand berättar att bygget går hand i hand med visionen till 2025; att Timrå ska vara en stark kommun i en växande region.

– Jag har svårt att tänka mig att det här inte blir av, säger hon.

De planerade tomterna skulle ha utsikt över dalen i Häre.

Kommunstyrelsen är positiva till förslaget att bygga bostäder i Häre.

Mer läsning

Annons