Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket nytt på gång på Kulturskolan: "Vi hoppas kunna växa på sikt"

Kulturskolan i Timrå breddar nu verksamheten med fler inriktningar och lärare. "Nu övergår vi till att verkligen vara en kulturskola", säger Lena Lindh, rektor.

Annons

Lena Lindh, Per Nordin och Mia Peter jobbar alla på Kulturskolan.

Kulturskolan i Timrå, som har sitt säte i Arenaskolan, grundades 1994. Från start har det funnits musik- och sånglektioner för grundskoleeleverna, men nu utökas verksamheten med dans, teater och bild.

– Tidigare har det varit mer av en musikskola. De nya estetiska inriktningarna möjliggör mycket för oss och vi hoppas kunna växa på sikt, säger Lena Lindh.

Läs också: Första sommarjobbet:"Man lärde sig att hålla ut"

Nytt inför hösten är även att det anställts fler lärare, som allihop kommer ha semestertjänster. Något som i sin tur gör att Kulturskolan kan erbjuda eleverna aktiviteter även på loven.

– Det når förhoppningsvis barnen som inte väljer att ha lektioner varje vecka. Målet är att inspirera och locka fler genom det här, säger Mia Peter som undervisar i fjol och piano.

I vår hoppas skolan på en veckas kulturfestival. Exakt vad den kommer innebära är ännu oklart, men Lena Lindh är full av idéer.

– Det kan vara att bildelever har konstutställning på biblioteket. Att teatergruppen har gatuteater på torget eller att orkestern har en skolgårdsturné och uppträder på skolor runt om i kommunen, säger hon.

Läs också: Slagverksläger i Tynderö lockade barn och ungdomar: "Alla är vi trummisar"

Per Nordin har flyttat från Uppsala för att undervisa i blåsinstrument som trombon, trumpet, horn och tuba på Kulturskolan. Instrument som, enligt honom själv, inte är lika populära att lära sig spela längre.

– Man får skapa intresset för instrumenten och det blir lite av en utmaning. Vi kämpar för att lusten att lära sig spela blåsinstrument ska finnas kvar, säger han och Lena Lindh tillägger:

– Det hänger på oss att vända sådana här trender, säger hon.

Lena Lindh berättar att det finns ett stort behov av Kulturskolans verksamhet i Timrå och att hon önskar att det kunde fokuseras mer på de estetiska ämnena i skolan.

– Jag gillar inte hierarkin mellan ämnena. Matte är alltid viktigast och musik minst viktigt. Ändå har vi kö till flera av instrumenten och ett stort tryck på teaterspåret.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons