Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Naturreservatet på Åstön ska planeras om – nu ska lagligheten i beslutet prövas

Timrå kommun har upphävt naturreservatet på Åstön för att ta fram ett ny plan gällande området. Nu överklagas det av personer ur Naturskyddsföreningen. "Vi anser att det inte är lagligt att säga upp ett reservatsbeslut när det saknas synnerliga skäl för det", säger Bengt-Göran Norlin.

Annons

Det befintliga beslutet om naturreservatet på Åstön är från år 2000. I juni tog kommunfullmäktige i Timrå beslutet att upphäva detta för att ta fram nya planer och riktlinjer för området. Det ansågs bland annat att det tidigare beslutet var för hårt utformat.

Nu har fem personer som är aktiva i Naturskyddsföreningen i Timrå överklagat beslutet om upphävningen av reservatet till Förvaltningsrätten.

Läs också: Slutet på populär camping kan bomma vägen till Skeppshamn

Kommunfullmäktige i Timrå ska ta fram nya planer för naturreservatet på Åstön. Nu har beslutet överklagats.

– De får bedöma om det är lagligt att upphäva ett reservatsbeslut på det sätt som nu har gjorts. Det behöver finnas synnerliga skäl för att kunna göra det och det tycker vi inte att kommunen har uppgett, säger Bengt-Göran Norlin, ordförande i Naturskyddsföreningen i Timrå och en av de som har skrivit under överklagan.

Läs också: Miljöpartiet positivt till utökat naturreservat på Åstön

Det tidigare beslutet gällande naturreservatet togs år 2000.

Han anser att kommunen saknar kompetens och respekt för lagstiftningen inom området.

– Vi vill bevaka att det rättsliga följs med omtanke för naturen. Det är allvarligt att upphäva reservatsbeslutet så här lättvindigt, säger Bengt-Göran Norlin.

Han vill också poängtera att de inte är emot utveckling i området med nya verksamheter.

– Vi anser att det finns möjlighet för det ändå. Det gamla reservatsbeslutet hindrar inte genomförandet av de nya serviceanläggningar för besöksnäringen som nämns i det nya förslaget. Med en omsorgsfull utformning och efter bygglovsansökan med dispens från strandskyddet kan de alla förverkligas, säge Bengt-Göran Norlin.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons