Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar den röda färgen träda fram i grönskan

/
  • Lea Hörnström plockar en av de nymogna tomaterna från plantorna.
  • Gurkorna i Ås mognade lagom till Påsk.
  • Lea Hörnström vandrar i gångarna mellan de resliga tomatplantorna.
  • Lea och Uno Hörnström jobbar med att paketera de nyskördade tomaterna i påsar.
  • Glädjen är stor när de röda läckerheterna äntligen kan skördas och både Lea och Uno Hörnström har fullt upp med att paketera de nyplockade grönsakerna.
  • På flera av klasarna börjar den röda färgen skönjas och så kommer det att vara under flera månader framöver.
  • Den röda grönsaken som härstammar från västra Sydamerika trivs inte i kylskåpet.

Först kom de långa vattniga gröna.

Sedan mognade de gula och orangefärgade.

Nu är de röda klara och visar att våren är här.

Annons

Det är full fart på paret Lea och Uno Hörnströms tomatodling i Ås som ligger i de norra delarna av Ljustorp. Nu börjar dagarna bli längre och det livsgivande ljuset gör att ortens tomater får sin röda fina färg.

– Det är någon vecka tidigare i år om man jämför med i fjol och det beror förmodligen på det varma marsvädret, säger Uno och plockar ner några av de nyplockade läckerheterna i en påse.

I det cirka 1 600 kvadratmeter stora växthuset odlar paret ett tiotal olika sorters tomater. Växthuset startas upp i omgångar och till en början öppnar man ungefär halva arean för odling och det är den delen som börjar ge frukt nu. Först blir de gula och orangefärgade tomaterna mogna men sedan ungefär en vecka har även de röda börjat få färg och bli klara att skörda.

– Vi har plockat ett par gånger och det är en härlig känsla när tomaterna mognar. Det visar att våren är här säger Uno.

I växthusets mitt har paret börjat odla gurkor på var sida av en cirka tre meter bred gång. Det ger både inkomster och svalka eftersom de gröna klängerväxterna bildar en tunnellik alle tvärs genom växthuset. De gröna gurkorna mognade lagom till Påsk och nu skördas de under hela sommaren.

– Varje planta ger ungefär 100 kilo och samtidigt blir det ett svalare arbetsklimat för oss, förklarar Uno.

Varje år ger odlingen i Ås en skörd på mellan 35 och 40 ton och det mesta säljs på den lokala marknaden. Men självklart så äter paret Hörnström också av de röda läckerheterna från de långa plantorna som levererar klasvis med tomater.

– Färska tomater på en macka eller i en sallad är alltid gott, men man kan även äta dom direkt som en frukt. Det blir mer och mer vanligt, säger Lea Hörnström.

Bland de tio olika sorterna i växthuset finns det allt från små cocktailtomater till jättestora exemplar. Störst i Ås är bifftomaterna från USA och de kallar paret för Obama. De jättarna kan väga upp till ett kilo styck. Men de blir inte klara förrän långt senare i sommar och Uno menar att det är tiden då de röda grönsakerna är som allra mumsigast.

– Jag tror tomaterna är som bäst mitt i sommaren när det är som ljusast. Då ger de mest smak, säger Uno och fortsätter att paketera de nyskördade tomaterna så att de blir klara för leverans.

Mer läsning

Annons