Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska Söråkers udde miljösaneras

/
  • Söråkers udde är fullt av miljögifter och nu, efter flera års undersökningar, ska saneringsarbetena starta. Men först måste man göra en projekteringsplan för arbetet och det beräknar kunna starta med i höst.
  • Området klassas som farligt och riskerna för att gifterna ska spridas ut i den omgivande Klingerfjärden bedöms som stora.

Fabriksavfallet har under sekel byggt upp hela udden.

Nu ska gifterna bort och till saneringen söker kommunen bidrag.

– I första hand söker vi till förberedelser, säger Ronnie Söderlund.

Annons

Den drygt en hektar stora udden i Söråker har till stor del skapats med avfallsmassor från industrierna som funnits i området. Under de första 50 åren på 1900-talet låg det en sulfitfabrik på platsen och från den dumpades det under årens lopp stora mängder kisaska på udden. Utfyllnadsmassorna innehåller mängder med miljögifter bland annat arsenik, zink och koppar. Det vill man nu sanera samtidigt som området ska rustas upp i allmänhet. Men först ska det genomföras en projekteringsplan och till den söker kommunen 500 000 kronor.

– Den söker vi pengar till nu och vi hoppas kunna komma igång med det arbetet till hösten, säger Ronnie Söderlund, kommuns ombud för projektet och förvaltningschef på Kultur- och teknikförvaltningen i Timrå kommun.

Går allting som det ska så räknar man med att förberedelserna ska var klara till årsskiftet. Sedan ska arbetet med att sanera udden i Söråker starta upp under våren och sommaren 2013. Men först måste det bli klart med bidraget och än så länge är det inte helt klart med vad hela saneringsarbetet kommer att kosta.

– Vi tror att det kommer att kosta upp emot 10 miljoner kronor men det är ingenting vi kan säga med säkerhet, förklarar Ronnie Söderlund.

Ansökan görs till länsstyrelsen men i slutändan är det Naturvårdsverket som går in med statliga pengar för att finansiera saneringsprojektet i Söråker.

Annons