Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny flyktingvandring från förläggningen på Åstön

/

Under tisdagsmorgonen anlände en ny buss med flyktingar till Åstön.
Men återigen var det inte alla som valde att stanna.
– En del har redan gett sig av, säger Jessica Sandgren.

Annons

I söndags kom de första flyktingarna till det tillfälliga boendet i den gamla militärförläggningen på Åstön. Då valde många att lämna platsen och likadant var det under tisdagen då en buss med cirka 40 flyktingar anlände till Åkerö på Åstön.

– Det är några som kom med den bussen som gått härifrån, säger Jessica Sandgren, vd på Elit Nordic Trading som äger den gamla förläggningen på Åstön.

Migrationsverket tecknade i slutet av förra veckan avtal om att 183 personer kan bo på det tillfälliga flyktingboendet. Efter det så har det gått fort och mycket måste iordningställas för att göra byggnaderna beboliga. I nuläget bor de som valt att stanna i tre av husen.

Men de saknar i princip allt och Birgitta Sundborg, diakon i Hässjö, Ljustorp och Tynderö församlingar har startat en insamling till flyktingarna.

– Framför allt är det barnkläder och skor som behövs, säger hon.

Under tisdagen fyllde hon sin bil med kläder hon fått till skänks och de kommer att levereras under onsdagen. Då kommer hon även ha med sig en tolk som talar dari, en variant av persiska som talas i Afghanistan, landet som några av flyktingarna på Åstön kommer ifrån.

Även på Folkets Hus i Söråker har man startat en insamling till förmån för flyktingarna på Åstön. Den ska samordnas med kyrkans insamling för att göra det bästa av situationen.

– Det är jätteviktigt att vi samordnar de insatserna, säger Birgitta Sundborg.

Minst ett dussin av de nyanlända flyktingarna lämnade under tisdagen förläggningen till fots. Och det finns andra förslag på att ordna boenden.

Politikerna i Nätverk Timrå vill ställa i ordning Vivsta gamla skola för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Partiet menar att det med små medel skulle gå att bygga om den gamla skolan så att den passar för att ta emot flyktingbarn inom kommunens gränser.

När det gäller situationen ute på Åstön så ska Timrå kommun tillsammans med Migrationsverket och länsstyrelsen ha en informationsträff i området på torsdag kväll.

Mer läsning

Annons