Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya klipp i yngelhallen

/
  • En halv miljon fiskyngel ska bli av med sin fettfena varje år.
  • Ingemar Wasell håvar upp nya fiskar som ska fenklippas. Odlingsledare Börje Sahlin inspekterar och Staffan Nordlöf arbetar med saxen.
  • Klippta och klara glider fiskarna ner i tråget för transport.
  • Börje Sahlin vandrar i den stora nya yngelhallen på Bergeforsens fiskodling..
  • Joakim Eriksson, Karin Wasell och Staffan Nordlöf använder kirurgsaxar för klippa fettfenorna av stirren, som de små laxarna kallas.

Nästan en halvmiljon fettfenor ska amputeras.
Arbetet började på måndagsmorgonen och först till klippning var laxen.
– Sedan tar vi havsöringen i januari, förklarar Börje Sahlin.

Annons

Den nya yngelhallen vid Bergeforsens fiskodling stod klar redan i våras och under måndagen var det dags för premiärjobb i lokalerna.

Det är de små laxarna, stirren, som väger i snitt 30 gram som ska bli av med fettfenan. Ett ingrepp som sker innan de flyttas över till hallen med de lite större bassängerna i väntan på att släppas ut i Indalsälven.

– Fettfenan sitter strax innan stjärtfenan och den klipps bort för att man ska kunna skilja odlad fisk från vild, förklarar Börje Sahlin, odlingsledare på Bergeforsens fiskodling.

Med den nya yngelhallen har arbetet blivit mycket smidigare. Det handlar framför allt om logistiken. De små fiskarna förflyttas via ett fyndigt system i grova slangar till det nyinredda fenklippningsrummet.

Där håvas de ut till fenklippningsborden innan de efter ett snabbt ingrepp med kirurgsaxen förpassas till stora baljor som förflyttas med truck till bassängerna.

Och det går undan med fenklippningen. En van klippare kan hantera ungefär 6 000 fiskar på en dag och sammanlagt blir det cirka 40 000 fiskar som förlorar sin fettfena under en dag på odlingen.

Vid fenklippningen som sker under en vecka i december och en vecka i januari så samlas personal från flera olika odlingar för att hjälpa till. Joakim Eriksson kommer från Västanå laxodling i Älvkarleby.

Han är imponerad av de nya lokalerna i Bergeforsen. Men det finns fortfarande saker som kan bli bättre.

– Nytt är nytt och man måste hitta rätt nivå på inställningar och annat, säger Joakim och slår sig ned vid ett av fenklippningsborden.

De första timmarna blev ungefär 8 000 fiskar av med fenorna i det nya rummet. Då uppdagades också en del saker som måste förbättras.

– Vi ska sätta in ljuddämpande material här för ljudnivån blir hög härinne, förklarar Börje Sahlin som berättar att man under de 12 år som fenklippningen skett i Sverige gjort många förbättringar av utrustningen.

Så det kommer säkert att bli fler förändringar på fiskodlingen innan alla är nöjda.

Mer läsning