Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya undersökningar av Fagerviksormådet krävs

Huvudstudien för miljögifter inom industriområdet i Fagervik var klar, trodde alla. Naturvårdsverket vill nu ha en kompletterande undersökning innan några beslut tas om hur området ska saneras.

Annons
Det handlar om 59 nya provpunkter som ska mäta eventuella miljögifter och läckage. När det gäller spridningen känner Naturvårdsverket en oro även för det övertäckta området som i dag är fotbollsplaner. 14 mätpunkter runt planerna ska undersöka om det finns något läckage.
Miljö- och byggchef i Timrå kommun Christer Persson tror dock inte att man kommer att hitta något läckage runt planerna.
De som är gjorda visar inte att det läcker ut, säger han. Nu ska vi ta en ny provserie i alla fall.
Det finns olika anledningar till att nya provtagningar ska göras. Och från Timrå kommun tycker man förklaringarna är välmotiverade som kommit fram under samrådet med naturvårdsverket.
Dels handlar det om erfarenheter från tidigare projekt och därför vill verket ha ett bättre underlag. Det i sin ur ger en större kostnadseffektivitet när jobbet väl ska göras.
I den ansökan som ligger inne från kommunen om att få sanera Fagerviksområdet, varierar kostnaden från 60 till 250 miljoner kronor.
Med de nya mätningarna som ska genomföras under juli månad räknar man med att mera exakt veta vilka ingrepp som krävs. Det kan handla om en begränsad punktinsatts där till exempel arsenik ska grävas bort. Det kan också innebära fler ytor där det inte behövs någon sanering.
Någon fara för att den planerade saneringen ska skjutas fram i tiden tror inte Christer Persson den kompletterande undersökningen innebär.
Redovisningen sker i augusti och vår ansökan ligger fortfarande kvar. Förhoppningsvis får vi ett beslut under hösten.
Den kompletterande undersökningen är kostnadsberäknad till 600 000 kronor. Kommunen står för 30.000 kronor och resten söker man ett statligt bidrag för.
Det är redan klart att vi ska få pengarna.

Mer läsning

Annons