Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt beslut: Svart går bort – snart måste soporna lämnas i genomskinlig säck

Annons

Sopor av olika slag som döljs i svarta säckar skapar problem på återvinningsstationerna. Därför finns det förslag om att införa genomskinliga säckar. I Timrå kommun har det fattats beslut om att använda sådana.

Avfall som packas i svarta soppåsar skapar problem på återvinningsstationerna. Det menar renhållningsorganisationerna i Västernorrland som tagit fram ett förslag om att sopor som lämnas till återvinningscentralerna ska förpackas i genomskinliga säckar.

Läs även: Fulla containers skapar irritation i Timrå: "Det är skandal"

Här på återvinningscentralen i Timrå industriområde ska sopsäckarna som lämnas in vara genomskinliga.

När avfall lämnas in i svarta sopsäckar skapar de enligt organisationen arbetsmiljöproblem för personalen som arbetar på återvinningscentralerna. Det sker när personalen misstänker att felaktigt avfall finns i säckarna och måste be besökaren öppna den. Något som kan upplevas som integritetskränkande.

Därför vill man att alla sopor som lämnas till återvinningscentralerna eller hämtas som grovsopor vid fastigheterna lämnas i genomskinliga säckar. Det har redan genomförts i andra kommuner.

Läs också: Miljödomstolen säger ja till återvinningsstation

Nu har kultur- och tekniknämnden fattat beslut om att soporna ska lämnas i genomskinliga säckar. När det ska genomföras är däremot inte fastslaget.

– Det är inte klart men någonstans till våren 2017 kan det bli, säger Anna-Lena Fjellström (S), vice ordförande i kultur- och tekniknämnden.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.

På återvinningscentralen i Timrå ska sopsäckarna som lämnas i vara genomskinliga från och med våren 2017.

Mer läsning

Annons