Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt café vid Ås tomatodling

Lea och Uno har smygöppnat sitt café vid tomatodlingen i Ås, Ljustorp. Opretentiöst men smakfullt i en intim miljö med mycket levande grönt, har de inrett i den takt som tomatodlingen medgivit. Resultatet bör inte göra någon besviken om man nöjer sig med kaffe, te, smörgåsar, bullar eller läsk och glass.

Annons
Odlingen går naturligtvis före så här ors, men det är trevligt att kunna bjuda på mer än tomater och andra färska grönsaker som vi odlar, säger Lea.
För några år sedan tog Lea och Uno beslutet att komplettera rörelsen med caféet. Sedan har man handlat och inrett i den takt tiden medgivit. En fräsch bakugn hittade man i Kramfors och stolarna köpte man från ett café i Sundsvall som skulle byta möblemang. I färg och form matchar dom färgsättningen som Lea hade valt på väggar och golv, nyanser i brunrosa och limestone.
Det är väl inte något finrum precis, snarare lite mer rustikt, \"halvvägs ute\", brukar jag säga.
Lea bakar själv en del av brödet, något hon alltid gjort för familjens behov. Så avslöjar hon att hon också har alternativ till sina egna kanelbullar:
Jag har faktiskt en del halvfabrikat i frysen som kan gräddas eftersom de går åt. Här i Ljustorp är det väldigt många som bakar sitt eget bröd, så jag tänkte bredda sortimentet med ett litet urval av \"stadsbullar\", säger hon med ett skratt.
Det är väl den attityden som ska bli vägledande för det lilla caféet.
Vi får ha framförhållningen lagom lång, bara göra smörgåsar så att de kan säljas medan de är fräscha och inte brygga kannvis med kaffe som står och tappar smak på varmhållning.
Eftersom odling av blommor och andra köksväxter än gurka och tomater är en liten passion hos Lea så inramas cafémiljön av gröna växter. Än som gläder sin ägare mycket denna försommar är den meterhöga strelizian, Papegojblomman, som kom till Ljustorp i en fröpåse för sju år sedan när Hörnströms återvände från en semesterresa till Kanarieöarna.
I vår blommade den för första gången. Jag hade nästan gett upp hoppet.
På ett bord i närheten står en papayaplanta och bredvid ligger en stor gul frukt. Den är så välformad att man först tar den för en skyltfrukt av plast, men nej, den är äkta. Lea har väl lagt dit den för att vi alla som misslyckats med våra exotiska frukter ska sporras till nya försök.

Mer läsning

Annons