Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omegalax vill starta rödingsodling – kan ge tio nya arbetstillfällen

Fiskodlingen Omegalax vill utöka sin verksamhet med en rödingsodling. Det har ännu inte tagits några beslut om projektet ska genomföras men företaget vill påbörja tillståndsprocessen för att kunna starta upp odlingen snabbt om allt faller på plats.

Annons

Nu vill Omegalax starta en rödingsodling i Timrå.

Hushållningssällskapet i Västernorrland vill starta en ny fiskodling i Timrå och den här gången handlar det om röding.

Läs också: Fiskeskola lockade under första sommarlovsveckan

Det är tänkt att anläggningen ska byggas i en lokal intill Hushållningssällskapets befintliga fiskodling, Omegalax, på Vivstavarvsvägen. För tillfället äger företaget inte byggnaden, men de skriver till Länsstyrelsen och Timrå kommun att de har möjlighet till det om de väljer att starta projektet.

Planen är att ansöka om tillstånd för en produktion av 1 000 ton röding per år. Fisken ska odlas i ett landbaserat recirkulerande system (RAS) för att minska miljöbelastning och energianvändning jämfört med en konventionell fiskodling.

Läs också: Storsatsning på friluftslivet och fisket i Lögdö vildmark

Fisken ska slaktas i ett slakteri som ligger i anslutning till fiskodlingen. Om allt går i lås förväntas den nya anläggningen skapa tio årsarbeten.

Just nu är det finansieringen, marknadsförutsättningarna och villkoren för ett tillstånd enligt Miljöbalken som avgör om projektet kommer startas.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons