Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss framtid för Saltmagasinet: "Dröjer ett bra tag till innan det kan öppna"

Saltmagasinet i Vivstavarv har länge varit i behov av renovering. Nu är golvet reparetat, men mycket jobb återstår. "Det behövs fler åtgärder på sikt", säger Hans Johansson, medlem i föreningen Wifsta Varfs Historia.

Annons

På 1700-talet byggdes Saltmagasinet i Vivstavarv. Byggnaden är en av de sista i sitt slag i Sverige och har stort kulturhistoriskt värde.

– Saltmagasinet är egentligen en lagerbyggnad. Fartygen hade ett eget rederi här och varje kapten hade ett bås här inne där de kunde förvara salt som de hade köpt i Italien och andra länder. Det är så Saltmagasinet fått sitt namn, säger Hans Johansson.

Intresseföreningen Wifsta Varfs historia har länge försökt rädda byggnaden då den sjunker ner i marken på grund av den höga grundvattennivån. Nu har de första åtgärderna vidtagits av SCA som äger fastigheten.

– De har bytt golv och vi är glada över deras insatser men det borde schaktas runt byggnaden så den blir stabilare, säger Hans Johansson.

Lokalen har tidigare varit ett museum men fick hastigt stänga för några år sedan när man insåg hur dåligt skick golvet och grunden var i.

Läs mer: Museet sjunker ner i sumpmarken – kostar miljoner att renovera

– Det blev lite panik när vi fick veta att en del av byggnaden inte var stabil, det gjorde att vi inte fick ta in folk här, säger Hans Johansson och föreningsmedlemmen Karl-Gunnar Söderberg tillägger:

– Ja, golvåsarna var ruttna, vilket var anledningen till att golvet sviktade, säger han.

Föreningens klubbhus är en gammal likbod.

De närmare 2 000 prylarna som stod inne i Saltmagasinet fick även de utrymmas. Prylarna har tillhört företagsverksamheten i Vivstavarv, och kommer bland annat från varvsindustrin och sågverket. Nu finns de sakerna i containrar på Östrand och det kommer ta tid innan de kan flyttas in i lokalen igen.

– Det lär dröja ett bra tag till innan det kan öppnas som museum. Jag tror inte ens att vi skulle få ta in folk i byggnaden nu, säger Karl-Gunnar Söderberg.

Läs mer: Museet sjunker ner i sumpmarken – kostar miljoner att renovera

En renovering av hela byggnaden skulle kosta omkring 4,5 miljoner kronor. De pengarna är inte inom räckhåll i dag men föreningen hoppas att byggnaden så småningom kommer repareras för att finnas kvar i flera år framöver.

– Vi måste se till att bevara det här för det är ursprunget till Timrås utveckling. Det är ett unikt objekt som är värt att reparera så att det håller i evinnerliga tider, säger Hans Johansson.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons