Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Par i friår

Rätt bransch och en hel del tur. Då kan friåret bli verklighet.
För Anders och Marie Gelfgren från Söråker klaffade allt och nu är de lediga tillsammans.
— Vi ska göra allt möjligt och ingenting, säger Marie Gelfgren.

Annons
Paret Gelfgren har planerat att ta ett friår tillsammans i flera år. De var helt överrens om att söka ledigheten. Anders ska vara ledig i ett år och Marie i ett halvår. Planerna för vad de ska göra är långt gångna och även om friåret ska bli ett år utan måsten så finns det ju saker som ska göras.
Men man har ju fler dagar att fördela alla måsten på nu, säger Anders Gelfgren, med ett leende.
Några av de måsten som är planerade för familjen är att det ska kaklas i köket och så ska det byggas en ny altan. Så en del tid kommer att gå till att jobba på huset under ledigheten.
Marie arbetar som säljare på IKEA i Birsta och Anders jobbar som truckförare på Pacwire i Söråker. För Anders del var det inga problem med att få ledigt. Marie hade däremot lite krångel. Den person som skulle ersätta henne hade bara två veckor på sig att skolas in. Det berodde på att arbetsgivaren fick namnförslaget från arbetsförmedlingen lite sent.
Det kunde varit ett par till i Söråker som hade friår nu. Anders bästa kompis, som också jobbar på Pacwire, sökte och fick ja. Hans fru som är lärare fick däremot avslag på sin ansökan.
Med kompisen har Anders varit på motorcykelmässan i både Göteborg och Stockholm. Och mer resa ska det bli för familjen under ledigheten. Efter påsk åker de till Kiruna och sedan bär det av till Indonesien i drygt fjorton dagar. Till sommaren kan det också bli aktuellt med en Cypernresa.
Marie tror att folk vet väldigt lite om friår. Många på jobbet har frågat henne om hur man bär sig åt och tyckt att hon varit både modig och framåt.
Vad säger Anders? brukade de fråga. Då jag svarade att han också var ledig häpnade de, säger Marie.
Men bäst med ledigheten kanske ändå är att vara helt ledig. Anders menar att man kan ta det lite som en pensionärspraktik och Marie tycker att det är en möjlighet man inte ska missa.
Det är ju alltid skönt att vara ledig, säger Anders Gelfgren.

Mer läsning

Annons