Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer kräver maten kvar i matsalen

/
  • — Jag tycker politikerna kan sätta sig ensamma i ett rum och själv äta ur en matlåda, så kanske dem begriper vad det handlar om, säger Sivert Wiklander i mitten. Övriga från vänster Birger Norberg och Nisse Nyberg,
  • — Man får inte prioritera bort trivseln, säger Annelie Sandlund, som har sin mamma boende på Hagalid. Det är viktigt att pensionärerna kan få träffas och bli serverade mat i matsalen.

Nu kokar det bland anhöriga till pensionärerna som bor på Hagalid. Även många av pensionärerna är upprörda om det inte längre ska serveras mat i matsalen under skollov och helger.

Annons
Det är vansinnigt och jag tycker att politikerna kan bosätta sig i ett rum och äta ensam ur en matlåda, säger Sivert Wiklander.
Bakgrunden är att skolan drar in personal från köket i Hagalid. I fortsättningen kommer pensionärerna endast att bli serverade när skolbarnen äter. Under lov och helgdagar blir det matlådor.
Det kommer att bli problem för mig, säger Nisse Nyberg.
Han bor inte på Hagalid men brukar alltid gå hit och äta.
Min fru bodde här tidigare. Sedan fyra år är hon död men jag har dagligen gått hit de senaste tolv åren. Här träffar jag gamla kompisar och nya bekanta som det går bra att sitta och prata med. Försvinner serveringen försvinner den möjligheten.
Bakom herrarna sitter ett antal äldre damer som hoppas att kommunen tänker om.
Detta är den trevligaste stunden man har på dagen, säger en av kvinnorna som inte vill avslöja sitt namn.
Hennes bordgranne påpekar att om personalen försvinner från köket blir det även andra problem.
Om jag får besök en helg, vart ska jag då köpa mjölk. Det gör jag från serveringen.
Annelie Sandlund har sin mamma boende på Hagalid och hon är mycket upprörd.
Jag tycker faktiskt att åldringarna har rätt att få sin mat serverat i matsalen på en tallrik, säger hon. Det lilla ska man väl åtminstone kunna begära.
Hon är ofta på besök och vittnar om hur många uppskattar att kunna träffas och sitta tillsammans när det är mat.
Under tisdagen träffades kommunals representanter och företrädare för olika avdelningar. Där framkom det att utan kökspersonal kommer serveringen att försvinna. Kommunals medlemmar menar att man inte hinner ta över allt som kökspersonalen gör.
Bland annat så hjälper de pensionärer med matbrickor till borden.
Man får inte prioritera bort trivseln, säger Annelie Sandlund. Jag vet hur matlådorna ser ut och det är inte alltid trevligt. Risken är att många kommer att äta mindre och då inte få i sig den näring som behövs.

Mer läsning

Annons