Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pensionärer på Hagalid kan bli utan mat

/
  • Längst från höger Lena Tengerström och Monica Johansson fackliga företrädare som fick ett klart besked från medlemmarna i samband med ett informationsmöte. — Säg nej till fler arbetsuppgifter var budskapet.

Pensionärerna i Hagalid och Merlogården i Timrå riskerar att bli utan mat från och med den 22 augusti. Detta efter att skolan plockat bort kökspersonal i Hagalid. Helt klart verkar det vara att pensionärer inte längre får sin mat serverad i matsalen under helger och när skolan har lovdagar.

Annons
Den 24 augusti ska kommunal förhandla med arbetsgivaren som vill att undersköterskor och biträden ska ta över uppgifter som kökspersonalen gör i dag.
Men allt tyder på att kommunal inte tänker gå med på kravet från Timrå kommun. Under tisdagen träffades personal från berörda avdelningar från Merlogården, Hagalid och sjukhemmet med facket och diskuterade situationen.
Vi klarar inte fler uppgifter.
Om detta blir verklighet kommer förslitningsskadorna att öka liksom sjukskrivningarna.
Redan i dag har vi för lite tid med pensionärerna och detta innebär ännu mindre tid.
Vi blir sönderstressade.
Vi hinner inte.
Arbetsgivaren bara lägger på mer och mer, någon gång måste det ta stopp.
Det var några åsikter som kom fram under mötet och oron inför framtiden var stor. Budskapet till förhandlarna var glasklart.
Säg nej.
Det handlar om att vårdpersonalen ska ta hand om maten när den kommer till Hagalid. Alla var överens om att det inte kommer att ske innan förhandlingarna är klara. Vilket i praktiken betyder att Timrå kommun måste hitta en annan lösning den 22 och den 23 augusti. Detta förutsatt att parterna kommer överens den 24 augusti.
Vi jobbar allt vad vi kan och tittar på lite olika lösningar, säger Birgitta Andersson, verksamhetschef för äldrevården. I dagsläget har jag träffat arbetsledarna på Hagalid och kommer att göra en provisorisk lösning.
Hon kan inte riktigt svara på hur det kommer att se ut.
De olika arbetsplatserna har haft lite olika service från köket och därför finns det ingen lösning för alla arbetslag som ser lika ut. Det är lite olika delar som vi jobbar med. I dag känns det inte som vi har någon riktig färdig modell.
Däremot lovar Birgitta Andersson att pensionärerna ska få mat även den 22 och den 23 augusti innan förhandlingarna med facket genomförs.
Facket motsätter sig också att maten under lov och helger ska tas från en privat entreprenad. Något man menar minskar inkomsterna till kommunen och på sikt innebär ytterligare besparingskrav.
Det är bättre om vi hitta lösningar med maten från vårt eget storkök, sade Lena Tengerström, facklig företrädare.
Under det fackliga mötet var det många som betonade att köksuppgifterna innebär fler tunga lyft till det som redan finns i dag. Man betonade också att när någon lämnar avdelningen för uppgifter nere i köket finns det ingen grundbemanning kvar på avdelningen.

Mer läsning

Annons