Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personal hotades på fritidsgård: "Stämningen är god"

En fritidsledare blev under sommaren hotad av en ungdom på aktivitetshuset Pangea i Timrå. Arbetsmiljöverket kopplades in och begärde en utredning av händelsen, men enligt verksamhetschefen Bo Markusson finns det ingen anledning till oro.

Annons

Tidigare i sommar blev en ledare på aktivitetshuset Pangea hotad av en besökare på fritidsgården. Bo Markusson, på kultur- och teknikförvaltningen i Timrå kommun, anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket och vid utredningen konstaterades det att de riktlinjer som finns inte följdes vid incidenten.

Enligt kommunens riktlinjer ska aldrig en fritidsledare lämna sin arbetsplats för att föra en diskussion med ungdomar som beter sig aggressivt. I stället ska diskussionen föras med ungdomarna en och en och i ett avskilt rum med två fritidsledare.

Bo Markusson berättar att de nu har haft extrainsatta personalmöten.

– Det är en enskild händelse med ett fåtal ungdomar inblandade. Den här händelsen är utredd och polisanmäld och vi har sett över rutinerna, säger Bo Markusson.

Fritidsgården har stängt fram till skolstart och Bo Markusson menar att det inte finns någon anledning att oroa sig för stämningen på Pangea.

– Stämningen är god. Det är otroligt många ungdomar här och vi har minimalt med incidenter. Det har fungerat jättebra.

I Bo Markussons svar till Arbetsmiljöverket står det att situationen på fritidsgården periodvis kan upplevas som ansträngd.

Vad menar du med det?

– Det finns vissa händelser som föranlett att ett fåtal ungdomar blivit avstängda, där personalen tycker att det har blivit jobbigt och då har vi anmält enligt socialtjänstlagen. Men det som har hänt här är inget anmärkningsvärt.

Innan skolan och Pangea startar igen för hösten ska det ändå vidtas en del åtgärder för att förbättra verksamheten på fritidsgården.

– Vi utvärderar ständigt, utbildar personal och ser över verksamheten för att hålla en god kvalité. Vi har tittat lite på att ha en lägre åldersgrupp vissa kvällar så att alla ska trivas, det är lite stora åldersglapp mellan ungdomarna ibland, säger Bo Markusson.

Mer läsning

Annons