Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen förstod inte sitt uppdrag

Utvisningen av Jevgenija Avagimova kan vara ett juridiskt misstag av Sundsvallspolisen. Trots att kvinnan är svårt sjuk beslutade polisintendent Per-Olof Ahlström att hon skulle transporteras till Azerbajdzjan.

Annons
Myndigheten förstod inte sitt ansvar och ansåg bara att de verkställde ett avvisningsbeslut som Utlänningsnämnden fattat. Men enligt Catharina Gefvert, ordförande på Utlänningsnämnden, är det den myndighet som verkställer besluten som ska göra en egen bedömning om avvisning är möjlig.
I ett sådant här fall hade polismyndigheten kunnat vänta med avvisningen. Speciellt med tanke på att det fanns medicinska skäl. Vi kan bara besluta om inhibition om det finns skäl att anta att familjen kommer att beviljas ett permanent uppehållstillstånd. Sedan är det upp till verkställande myndighet att se om det finns hinder för att verkställa beslut, säger Catharina Gefvert.
Per-Olof Ahlström förvånas över uppgiften och medger att han inte hade ansvarsfördelningen klar för sig.
Jag trodde att de tagit ställning till läkarutlåtandet och att vi bara skulle fullfölja beslutet. Om jag vetat att det var vår sak är det möjligt att jag gjort en annan bedömning, säger han.
Han vill samtidigt påpeka att det fanns en sjuksköterska med vid avvisningen och att det alltid finns möjlighet att avbryta om det visar sig riskabelt att gå vidare.

Mer läsning

Annons