Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Premiären av Lögdö Cross Country avgjordes med myrsteg

Närmare 90 löpare sprang premiären av terrängloppet Lögdö Cross Country. En familjär stämning härskade i solgasset, men det krävdes ettriga myrsteg för att ta sig över de sega myrarna.

Annons

– Som det känns nu är det här första gången i en lång rad med lopp. Vi hoppas det i alla fall, säger Niklas Sundberg, från SCA som arrangerar tävlingen tillsammans med Äventyrslogar i Ljustorp och Lögdö Wild.

I takt med att löparboomen sveper över Sverige poppar det med upp nya tävlingar, men syftet med Lögdö Cross Country är också att marknadsföra den fina naturen i Lögdö vildmark.

Läs också: Så blir säsongen – 30 lopp för löpare i Sundsvallstrakten

– Jag tror att har man varit här bara en gång då vill man gärna hit igen, men kanske bara ha med sig en picknickkorg och njuta av den fina naturen, säger Niklas Sundberg från SCA som var med och arrangerade premiärloppet

Tävlingen avgjordes i en bana genom skogen, på grusvägar och över myrar i Rigåsens och Fageråsens naturreservat. Loppet kördes dels i en kortare version på 6 kilometer, dels en längre på 10,2 kilometer.

Läs också: Dags för första upplagan av Lögdö Cross Country: "Många kvinnor som anmält sig"

28-åriga lantbruksrådgivaren Sofia Jansson var en av 90-talet löpare som deltog i första upplagan av terrängloppet Lögdö Cross Country.

Bland de löpvilliga deltagarna fanns lantbruksrådgivaren Sofia Jansson från Härnösand.

Blir det fler lopp?

– Absolut, det blir det. Jag sprang korta 6-kilometersbanan, så nästa år får det bli hela långa loppet, säger Sofia Jansson.

SCA-medarbetarna Ebba Okfors och Björn Eriksson bjöd på underbart vacker musik i målområdet.

Hur var det att springa över myrarna?

– Det kändes i benen. Det gick ganska tungt, men det var ändå fint snitslat och en bra bana, säger Jansson.

Härnösandparet Erik Viklund och Sofia Jansson pustar ut efter loppet tillsammans Hera, en korthårig vorsteh med ett gudalikt namn.

Hennes sambo Erik Viklund är vikesköpare på SCA och har också varit med och arrangerat tävlingen.

– Vi gör det här för att visa att det finns otroligt fin natur nära byarna och städerna här vid kusten. Man behöver inte åka så långt för att komma till jättefin natur här i vårt län så huvudorsaken är att få ut folk i skogen, säger Erik Viklund.

Tror du att fler kommer att hitta ut hit även till vanligt friluftsliv?

– Ja, det tror jag absolut. De som har varit här i dag kommer nog att återvända bara för att njuta av naturen, säger Erik Viklund.

Läs också: Storsatsning på friluftslivet och fisket i Lögdö vildmark

Gustav Lind var en av de yngre löparna som tog sig i mål.

Samtidigt kunde arrangörerna andas ut över att det blev strålande sol i stället för klafsande i ösregn på genomdränkta myrar.

– Vi har varit jätteoroliga att det skulle regna i två veckor före tävlingen. Då hade banan varit ännu tuffare, men den var nog tillräckligt tuff som det hörs på löparna, säger Niklas Sundberg.

Mer läsning