Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista turen om Timrås arenaköp

/
  • Någon besiktning innan arenaaffären ska upp i fullmäktige den 15 juni hinns inte med, enligt Timrås kommunalråd Ewa Lindstrand (S).

Timrå IK:s och kommunens arenaaffär tog under tisdagen ännu ett steg mot en uppgörelse – värd 45 miljoner kronor.
– Ett vägval, säger kommunalrådet Ewa Lindstrand (S).
– En katastrof, säger oppositionsrådet Tony Andersson (M).

Annons

Kommunen har tidigare räddat den hockeyallsvenska klubben genom förskottsutbetalda driftsbidrag och en rekonstruktion med skuldavskrivningar.

Utan att besikta arenan, som för bara några veckor sedan tappade sitt namn efter att energijätten Eon valt att inte förnya sponsoravtalet med klubben, fattade Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet beslut i kommunstyrelsen om att gå vidare i den häftigt omdiskuterade affären.

– Vi står vid ett vägval där kommunen endera köper arenan eller så hamnar Timrå IK i konkurs. Att köpa arenan tycker vi är det bästa för kommunen, Timrå IK och skattebetalarna, säger Ewa Lindstrand.

Om att besiktningen inte har hunnits med säger hon:

– Det är en fråga för kultur- och teknikförvaltningen. Men genom information från en av de tilltänkta fastighetsägarna som gjorde en besiktning vet vi ungefär vad som behöver göras.

Den 15 juni ska ett slutgiltigt beslut tas i fullmäktige – där allt nu pekar på att skattebetalarna köper tillbaka ishallen som skänktes bort 2003 och som klubben genom åren har investerat över 100 miljoner kronor i.

– Skattepengarna används på ett oförsvarligt sätt. Det handlar bara om att rädda en förening som är att betrakta som vilket företag som helst med en omsättning på 40–50 miljoner kronor som inte har haft förmåga att klara av sina ekonomiska åtaganden, säger Tony Andersson, som inför valet kampanjade under parollen "Timrå IQ".

Ni lade själv förslag 2013 om ett återköp av arenan?

– Ja, men det var med andra krav. Det förslaget är som dag och natt mot det här.

Samtidigt tyder uppgörelsen också på en spricka i den borgerliga alliansen.

– I den här specifika frågan har vi inte samma uppfattning, säger Tony Andersson om centerns samarbete över blockgränsen.

Andersson hävdar att kommunen sedan 2003 har betalat ut mer än 100 miljoner till klubben.

En uppgift som Lindstrand ifrågasätter:

– Det är klart att under de här åren blir driftbidragen till belopp. Exakt vad de beräkningarna grundar sig på vet jag inte, men att klubben skulle ha fått den summan är felaktigt.

Men ni skänkte ju arenan?

– De 45 miljonerna var inga pengar som Timrå IK fick fysiskt. Det var en avskrivning i kommunens bokföring.

Mer läsning

Annons