Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skjutne mannen har inte kunnat förhöras – vårdas för allvarlig bukskada

Artikel 3 av 8
Skjutningen i Fagervik
Visa alla artiklar

Den man som sköts av polis i Timrå är allvarligt skadad och har ännu inte kunnat förhöras. Polisen är fortsatt förtegen om vad som hänt på platsen. "Jag vill inte säga något om händelseförloppet", säger Börje Öhman vid polisen.

Annons

Läs också: Aggressiv man gick till attack mot poliser – blev skjuten i buken

Läs också: Skottet i Fagervik – vittnet: "Jag hörde poliserna skrika inne i huset"

Under torsdagskvällen sköts en man av polis i Fagervik sedan han angripit en polispatrull. Mannen som är i 65-årsåldern fördes med ambulans till Sundsvalls sjukhus, och vårdades tidigare på intensivvårdsavdelningen för en allvarlig bukskada.

När ST kontaktar akuten under fredagskvällen har mannen flyttats till en annan avdelning. Mannens tillstånd klassas fortfarande som allvarligt - men stabilt.

På grund av sitt tillstånd är mannen ännu inte gripen.

– Det är endast beslutat om hämtning till förhör. Om man ska tänka sig att han grips och anhålls så börjar tiden rulla för häktning så det är av rent praktiska åtgärder. Då förhör går att genomföra tar man ställning till anhållan, säger Börje Öhman, tillförordnad kommunikationschef vid polisen i region Nord.

Han uppger att poliserna ska vara tillbaka i tjänst redan under fredagen.

– Poliserna har inte tagits ur tjänst för att de är misstänkta, utan det görs per omgående för att kunna ge dem behandlande åtgärder, säger han.

Polisen bekräftar att mannen ska ha varit beväpnad, men lämnar inga uppgifter om vapnet.

– Det är bara poliserna som har skjutit, och jag vill inte säga något om händelseförloppet, säger Börje Öhman.

Mannen vårdas för allvarliga bukskador enligt sjukhuset. Är det vanligt att poliser skjuter verkanseld i buken?

– De uppgifterna kommer från annat håll och jag fortsätter att avstå att kommentera var mannen är träffad, säger Börje Öhman.

65-åringen var till en början misstänkt för försök till mord eller försök till dråp, men jouråklagaren har under fredagsmorgonen justerat misstanken till försök till grov misshandel.

– Det beror främst på att man inte kunnat förhöra honom och få hans syn och avsikt om hur han tänkte. Misstanken kan fortfarande komma att ändras igen, säger Börje Öhman.

Förundersökningen mot mannen leds i nuläget av kammaråklagare Catharina Kjelsson. Enligt henne är mannen känd sedan tidigare, men hon vet ännu inte när det kan hållas förhör med honom.

– Först och främst måste vi avvakta hälsotillståndet. Jag vet ingenting i nuläget. Vad jag har hört så har han opererats, men det är rätt osäkra uppgifter, säger Catharina Kjelsson.

Det är oklart om någon mer person befann sig i bostaden när händelsen inträffade.

– Det kan jag inte svara på i nuläget. Jag vet inte mer än att mannen som blev skjuten befann sig där, säger Börje Öhman.

Utredare från polisens avdelning för särskilda utredningar kommer att hålla förhör med de inblandade poliserna under fredagen. Enligt rutin har en förundersökning om tjänstefel inletts.

Alla artiklar i
Skjutningen i Fagervik