Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagare går samman för att kunna växa tryggare

Småföretagare i Timrå, Njurunda och Härnösand, hoppas kunna expandera genom ett nytt projekt som också ska ge jobb till arbetslösa. Detta genom en ring som företagarföreningen i Timrå undersökt tillsammans med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Annons
Ordförande i Erik Sjölander i företagarföreningen i Timrå är optimist och konstaterar också att många företagare tror på idén. Detta efter en undersökning som gjorts.
Vi fick fram mer positiva resultat än vad jag hade räknat med, säger Erik Sjölander. Det finns ett stort intresse att vara med i en sådan här ring. Finessen är att företagare ser olika värden i förslaget och dessutom ser Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna andra värden med en ring.
Om allt går som planerat kommer en försöksring med cirka 20 företag att starta efter semestern.
Vi måste hitta en internetlösning som alla kan hantera.
Till denna ring ska mindre företag kunna vända sig när det behövs mer personal. Det kan röra sig om människor som går arbetslösa men också kompetens som finns hos andra företag som ingår i ringen.
Erik Sjölander ser också många andra fördelar med projektet förutom en personalpool. Det är kunskapsutbyte, friskvårdssamarbete, gemensamma inköp och möjligheten för personal att arbetspröva i ett anat företag.
Under initialskedet kommer Timrå Entreprenad att gå in och hjälpa till med viss finansiering.
Vi måste ha extern finansiering för att kunna bygga upp verksamheten. När vi går i riktig drift ska var och en finansiera sitt deltagande i ringen.
Det räknar man med ska ske någon gång vid årsskiftet. Och då kommer det inte att finnas några geografiska gränser för deltagande. Nere i Uppland har företagare hört talas om ringen och ville gå med från start.
Vi sade nej, därför att den här verksamheten vill vi börja bygga upp från Timrå.
Men sedan utesluter inte Erik Sjölander att företag från hela landet och även företag utanför Sveriges gränser ska kunna bli medlemmar.
Han menar att många känner ett behov av att anställa folk inte törs inte. En av orsakerna är sjukskrivningsreglerna. Erik Sjölander konstaterar många företag inte lämnar in anbud på grund av att man då måste nyanställa och rädslan för att den nyanställde blir sjukskriven. Då måste man ta in ytterligare personer och kostnaderna blir för höga.
Genom att bilda en cirkel skulle företagen dela på riskerna om man nyanställer. Det är som ett försäkringsbolag fast det är litet. I cirkeln ska det finnas arbetskraft som har kompetens som efterfrågas.
Det här känns riktigt spännande.

Mer läsning

Annons