Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor båtmanifestation för att få bort skarven från Gistaholmarna

Ett 90-tal båtar samlades i vattnet mellan lilla och stora Gistaholmen på onsdagskvällen för att visa sitt missnöje gentemot de fåglar som tagit över den lilla ön. Nu är många oroliga att även den stora Gistaholmen ska gå samma öde till mötes om ingenting görs åt saken.

Annons

Robin Westberg är en drivande kraft för att få till en lösning på problemet med skarvarna.

Robin Westberg är grundare till Facebookgruppen ’’Få bort skarven från Gistaholmarna och hela Sveriges kustband’’ och den har nästan 5 000 medlemmar. Han var även delaktig i manifestationen, även om det inte var hans idé från början. Många hade tagit sina båtar ut till öarna på onsdagskvällen för att försöka få ett stopp på skarvfåglarnas utbredning.

– Först och främst tycker jag att det är trevligt och det är såhär det ska vara här, men ingen vill vara kvar här mer än man behöver för det luktar ruskigt illa. Sedan blir man otroligt nöjd när man ser att folk tar tag i det här, säger Robin Westberg.

Många hade samlats på stora Gistaholmen för att manifestera mot skarvarna.

Skarvarna har helt tagit över den lilla Gistaholmen och många har gett upp hoppet om den. Men nu riktas oron mot framtiden för den stora Gistaholmen och att samma scenario ska upprepa sig där.

– Det är just lukten och att det ser obehagligt ut, ljudet från fåglarna och att de dessutom kommer att ta över den stora ön. Det är det som är tråkigt och det är det som vi är här för att försöka stoppa så att de inte tar över den stora ön – vilket de redan har börjat med, säger Robin Westberg.

Robin Westberg var nöjd med att så många kunde komma och visa sitt engagemang.

För många båtägare har holmarna varit ett populärt utflyktsmål där man kan fiska och bada, men nu vill allt färre åka dit på grund av den rådande situationen med skarvarna.

Vad betyder det här stället för dig?

– Det är ett ställe som är nära hamnen där jag själv har båt, och så är det jäkligt fint härute – ännu, men det kommer att bli sämre… De har börjat ta över här och det är bara en tidsfråga. Men stället betyder mycket, säger han.

Vad vill ni att de ska göra åt problemet?

– Ansvariga måste ta sin del i saken och först och främst måste de inse hur dumt det är att hålla på att försvara de här djuren. Det här måste få ett stopp, säger Robin Westberg.

Här syns några av alla båtar framför den lilla Gistaholmen, ön som har övertagits av skarvar.

Skarvfåglarna är många – och finns överallt runt de två öarna.

Några av alla de båtar som hade samlats för att visa sitt missnöje över situationen.

Mer läsning