Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på friluftslivet och fisket i Lögdö vildmark

Nyrenoverade stugor och ett samarbete med tre kommuner. Det ska göra fisket och friluftslivet i Lögdö vildmark till ett mecka för naturälskare.

Annons

Det var under förra året som Arne Perming beslutade sig för att lämna Lögdö vildmark och i stället satsa på sportfisket i Indalsälven.

Läs mer: Paret Perming lämnar vildmarken – storsatsar på det växande laxfisket i Bergeforsen

Fisket i Bergeforsen har blivit attraktivare efter det att jättepiren byggdes.

Hur fisket och naturupplevelerna i vildmarken skulle fortgå var inte klart efter det att Perming lämnat. Men SCA skog, som äger marken, började förhandla med de tre kommunerna Timrå, Härnösand och Sundsvall om hur det attraktiva vildmarksområdet skulle utvecklas.

Läs också: Så är SCA:s planer om fisket i Lögdö vildmark – kan bli tal om sportfiskares favorit

Nu har man kommit överrens om ett samarbete och det kommer att storsatsas ute i vildmarken. Under våren har det planterats ut fisk i fem sjöar; Storåstjärn, Andersjön, Lillskälsjötjärn, Roknästjärn och Abborrtjärn. Dessutom har det skett en hel del renoveringar i områdena.

– Underhållet har ju varit eftersatt i tio år så det var en hel del att ta tag i, säger Nicklas Sundberg, jakt och fiskeadministratör på SCA och ansvarig för Lögdö vildmark.

Det finns många fiskemöjligheter i vildmarken.

Nu har stugorna som går att hyra vid fiskesjöarna renoverats. Vindskydden på en del ställen har också bytts ut och en del av skyltningen i området har setts över. Men det återstår ännu mycket och bland annat är det bryggorna och eldstäderna som behöver en upprustning. Men det räknar man med att kunna åtgärda inom kort.

– Vi hoppas vara ikapp redan under sommaren, säger Nicklas Sundberg.

Inför sommarsäsongen har SCA i samarbete med Äventyrslogen i Ljustorp också arragerat en terränglöpningstävling. Banan har tre olika sträckningar för att passa alla. Det finns ett kortare spår för hela familjen men även ett milspår som sträcker sig över två naturreservat i området – Rigåsen och Fageråsen.

– Den tävlingen går den 23 juli, säger Nicklas och förklarar att det även kommer att bli fisketävlingar i vildmarken framöver.

Det finns flera möjligheter till vildmarksäventyr.

Då handlar det i första hand om pimpelfiske och i en av sjöarna kommer det också att planteras in den kanske ädlaste av alla ädelfiskar – röding. Sommarfisket är redan i full gång och det har varit ganska stor efterfrågan på fiskekort. Och de som provat på vildmarksfisket i Lögdö verkar ha varit nöjda

– Fisket fungerar bra vi har inte fått några klagomål och till och med jag har fått napp, säger Nicklas Sundberg.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons