Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strid om speglar mellan kommun och nykterhetsrörelse

/

Timrå kommun håller på att skjuta Vivansborg helt i sank. Det menar i alla fall Hans Johansson, talesman för byggnadsföreningen Vivansborg.

Annons
- Först tog kommunen bort driftsbidraget, sedan klev man via skolan av som hyresgäst och nu tänker man ta speglar värda 150.000 kronor ifrån oss, säger han.
Detta samtidigt som Vivansborg har en ny hyresgäst på gång just till lokalen där speglarna finns.
Då spolierar kommunen våra möjligheter att hyra ut lokalen i det skick det befinner sig i. Kommunen sparkar redan på en som ligger.
Det är nu på väg att blåsa upp en tvist mellan IOGT/NTO som äger Vivansborg och barn- och utbildningsförvaltningen på kommunen som gör anspråk på speglarna.
I botten ligger ett avtal mellan parterna som skrevs under 1993.
På punkten tre står det, att äganderätt till ombyggnaden ska odelat kvarstå på föreningen, säger Hans Johansson.
Tvisten gäller om speglarna ska betraktas som fast eller lös egendom. Skoldirektör Bengt Östman menar att frågan är glasklar.
Vi har en skriftlig överenskommelse vilket innebär att speglarna är lös egendom om inte väggen är gjord för att passa speglarna, säger han. Så är det inte.
Har man satt dit speglarna på en befintlig väg så är det lös egendom.
Bengt Östman menar att han och kassören i byggnadsföreningen Vivansborg Karina Svedin är överens om tolkningen.
Det är beroende på hur det ser ut på väggen bakom speglarna, säger hon. Om man har en vägg med en tapet på och sätter upp en spegel, då är spegeln lös egendom. Men gör man i ordning väggen och ramar in speglarna med en tapet runt omkring, då är väggen gjord för spegeln och då är det fast egendom.
Bengt Östman har varit i kontakt med en jurist som menar att frågan är enkel och att det handlar om lös egendom. Karin Svedin har varit i kontakt med en jurist och menar att det är troligt att speglarna kan betraktas som fast egendom.
Parterna kommer att träffas under nästa vecka och troligen kommer en diskussion upp om tolkningen om vem som ska äga speglarna.
Kommunen vill flytta upp dessa till Tallnäs dit estetutbildningen har flyttat från Vivansborg.

Mer läsning

Annons